Ugrás a tartalomhoz

[[Októberi Forradalom érdemrend]]

Egy beszélgetésfolyam részlete a(z) Szerkesztővita:Bennó lapról

Igen, jó. Ilyenkor tulajdonnévként viselkedik, a díjtípusjelölő köznév viszont marad kicsi. Lásd részletesebben: Szerkesztő:Bennó/Tulajdonnevek_helyesírása.

Bennóiroda2010. szeptember 26., 20:03

Köszönöm a választ. Ezek szerint az internetes források jelentős része az hibás ;-)

Andrew69. 2010. szeptember 26., 20:12

Hát az helyesírási kérdésekben nem ritka, pláne ilyen bonyolultabb részterületen, mint a kitüntetés- és díjnevek helyesírásának alesetei. Ezért is csináltam a fenti lapot.

Bennóiroda2010. szeptember 26., 20:20
 

Azért azt nagyon szeretném, ha a díjneveket átgondolnák nagyjaink még ebben az évszázadban, mert abban, hogy az Októberi Forradalom emlékérem és a Babits Mihály-díj egyként helyes, megint csak nincs paradigma.

Pasztilla2010. szeptember 26., 20:27

Dehogy nincs. Babits Mihály valódi tulajdonnév, az októberi forradalom csak a díjnévben viselkedik így. Ha már valamiben nincs igazán logika, akkor az szerintem az, hogy miért nem elnevezésként kezeljük, miért a díj típusát jelölő közszóval alkotott összetételnek, holott a "Babits Mihály díj" voltaképpen csak viseli B. M. nevét, semmiféle jelöletlen viszonyban nem áll vele. Ezt elpanaszoltam rumcinak, aki azt felelte, hogy szerinte is lék van itt a hajón, de az "Oscar-díj" mintájára készültek ezek, és az meg olyan mozdíthatatlannak tűnt[?]. Nem egész értem, miért ne lehetett volna azt alakítani át Oscar díjjá?

Bennóiroda2010. szeptember 26., 20:36

Na ugye hogy nincs? :-) Pontosan erre gondolok, olyan kategória nincs, hogy valódi tulajdonnévi elem, meg nem valódi tulajdonnévi elem. Ha közszavakból áll is, itt és most tulajdonnév, terjedelemmel, miegymással, más tulajdonnévtípusok esetében sincs különbség aközött, hogy például Babits Mihály Múzeum vagy Magyar Irodalmi Múzeum. A paradigmatikus megoldás Babits Mihály Díj és Októberi Forradalom Díj, vagy Babits Mihály díj és Októberi Forradalom díj lenne, vagy Babits Mihály-díj és Októberi Forradalom-díj lenne.

Pasztilla2010. szeptember 26., 20:45