Susan terve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Susan terve
(Susan's Plan)
1998-as amerikai film
RendezőJohn Landis
ProducerLeslie Belzberg
John Landis
Brad Wyman
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJohn Landis
FőszerepbenNastassja Kinski
Dan Aykroyd
Billy Zane
Michael Biehn
Lara Flynn Boyle
Rob Schneider
ZenePeter Bernstein
OperatőrKen Kelsch
VágóNancy Morrison
Gyártás
GyártóThe Kushner-Locke Company
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő89 perc
Költségvetés3 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóTrimark Pictures
Box of Moonlight Pictures Corporation
Bemutató1998. október 29. (AFI Filmfesztivál)
2000. március 14. (DVD Video)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Susan terve (eredeti cím: Susan's Plan) 1998-ban bemutatott amerikai fekete komédia, melyet John Landis írt és rendezett. A főszerepben Nastassja Kinski, Dan Aykroyd, Billy Zane, Rob Schneider, Lara Flynn Boyle és Michael Biehn látható.

A filmet 1998-ban mutatták be az AFI Filmfesztiválon, de a gyenge nézői reakciók miatt egyenesen DVD-n jelent meg 2000-ben.

A cselekmény Susan kieszelt terve körül forog, hogy megölesse férjét (egy csapat szerencsétlen segítségével), és begyűjtse annak életbiztosítását.

Cselekmény[szerkesztés]

Susan Holland egy külvárosban élő nő, és azt tervezi, hogy megöli gazdag férjét, Pault, hogy felvegye az életbiztosítását. Susan házasságtörő szeretőjén, Sam Meyersen keresztül felbérel két hozzá nem értő bűnözőt, Billt és Steve-et, hogy öljék meg Pault, és tegyenek úgy, mintha egy rosszul sikerült rablás történt volna. Amikor azonban Bill és Steve a várakozásnak megfelelően megjelenik, és lelövik Pault az autója előtt egy parkolóban, Paul túléli, és kórházba szállítják. Susan nem csügged, és folytatja a Paul megölésére irányuló tervét. Felbérel egy Bob nevű motorost, hogy végezze el a tettet, amíg Paul a kórházban lábadozik. Bob egy Betty Johnson nevű egykori prostituáltat vesz fel, hogy elcsábítsa Dr. Chris Stillmant, a Pault kezelő orvost, hogy az orvos átvigye Pault egy privát kórházi szobába, ahol Bob elkülönítheti és megölheti Pault.

Susan terve azonban kezd rá nézve veszélyessé válni, amikor egy Scott nevű rendőrnyomozó gyanítani kezdi, hogy köze lehet a Paul elleni merénylethez. Sam volt felesége, Penny pedig tudomást szerez a tervről, és Paul életbiztosítási pénzének egy részére pályázik. Bill és Steve továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Susan annak ellenére fizesse ki őket a munkájukért, hogy nem sikerült megölniük Pault a terveknek megfelelően.

Az egész filmben különböző szereplők fantáziajelenetei vannak arról, hogy félnek attól, hogy saját bűntársaik elkapják vagy lelövik őket, miközben a Paul megölésére irányuló terv részletei kezdenek szétesni.

A körülmények ellenére Bobnak sikerül beosonnia Paul kórházi szobájába, és egy párnával megfojtva megöli őt, majd gyorsan elmenekül. Másnap azonban, amikor Susan és Sam a rendőrségre készül, hogy vallomást tegyenek és kifizessék Billt és Steve-et a munkájukért, Scott nyomozó és több rendőr érkezik, és mindannyiukat letartóztatják, mivel a kórház biztonsági kamerái rögzítették a Paul meggyilkolásához vezető összes eseményt.

Amikor Bob megérkezik Susan házához, és a rendőrök megindulnak letartóztatni, megpróbál elmenekülni, és tüzet nyit a rendőrökre, de menekülés közben meglövik. Steve-et egy eltévedt golyó találja el a kereszttűzben.

Susan börtönbe kerül, miközben Sam volt feleségét, Pennyt is letartóztatják, mivel tudott az összeesküvésről. Egyedül Bettynek sikerül megszöknie.

A zárójelenetben, amikor Susan, Sam, Bill és Penny már börtönben tölti büntetését, Bob, Steve és Paul holtteste pedig a helyi hullaházban van, Betty szabadlábon él Las Vegasban, és kaszinó koktélpincérnőként dolgozik. Amikor Dr. Stillman nyaralás közben véletlenül ellátogat a kaszinóba a feleségével, észreveszi és felismeri az új álnevén ott dolgozó Bettyt, és tudja, hogy köze volt Paul meggyilkolásához. Dr. Stillman azonban, mivel fél a felesége negatív reakciójától, ha megtudja, hogy rövid szexuális kalandot folytatott Bettyvel, úgy tesz, mintha nem tudná, ki az, és elengedi a nőt, míg ő a feleségével folytatja a nyaralását.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Susan Holland Nastassja Kinski Németi Emese
Sam Meyers Billy Zane Medgyesfalvy Sándor
Bob Dan Aykroyd Daróczi István
Bill Michael Biehn Hanyecz Róbert
Steve Rob Schneider Szőke-Kavinszky András
Betty Johnson Lara Flynn Boyle Stéfán-Bodor Mária
Dr. Chris Stillman Thomas Haden Church Kovács Levente
Scott nyomozó Bill Duke Dobos Imre
Penny Meyers Lisa Edelstein Firtos Edit
Mrs. Beyers Sheree North Márton Erzsébet
Paul Holland Adrian Paul Lélek Sándor Tibor
Szerencsejátékos 1# Adam Rifkin
Szerencsejátékos 2# Danny Huston

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Susan's Plan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. július 12.)

További információk[szerkesztés]