Studium generale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Studium Generale[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelentése: egyetemes tanulmány

Bemutatkozás[1][szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Studium Generale (SG) diákszervezet 1970 óta működik a Tehetségért Mozgalom részeként, ingyenes oktatásban részesítve matematika, történelem és elméleti közgazdaságtan tantárgyakból 11. és 12. osztályos tanulókat. A szervezet tanárai a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói közül kerülnek ki, akik önkéntesen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak a szervezetben, magas színvonalú oktatást biztosítva a középiskolásoknak.

Oktatási formák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szombati oktatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szombatonként nagy csoportos szemináriumi oktatásban vehetnek részt a diákok. Ennek keretein belül a Budapesti Corvinus Egyetem termeiben, valamint egy partner iskolában (jelenleg az Európa 2000 Középiskolában) történik az oktatás. 11. osztályos diákok részére három órás, míg 12. évfolyamos tanulók részére négy órás szemináriumokat tartanak.

Online oktatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vidéki, Budapestre felutazni nem tudó, nehéz anyagi helyzetben lévő diákok számára jelent kiváló megoldást idén ősszel induló e-learning képzés, melynek keretein belül minden tanuló 10-10 érettségi feladatsort old meg tantárgyanként. A kijavított feladatsorokhoz a szervezet tanárai szakmai instrukciókat, megjegyzéseket fűznek, ezzel is segítve a diákok fejlődését.

Országos Nyílt Próbaérettségi Nap[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az SG az év során több alkalommal lehetőséget biztosít a szervezet tagjai által összeállított próbaérettségi megírására. A legnagyobb ilyen rendezvény az Országos Nyílt Próbaérettségi Nap. A program az országban egyedülálló, hiszen nincs még egy olyan esemény, mely lehetőséget biztosít az érettségi előtt álló diákok számára, hogy felmérjék aktuális tudásukat. A program az ország összes diákja előtt nyitva áll, a tagok pedig kijavítják a feladatsorokat, majd egy személyes konzultáció keretén belül megbeszélik a hibákat. A sikereken felbuzdulva a szervezet idei célja, hogy ne csak Budapesten, hanem az ország további 4 pontján legyen lehetőség a próbavizsga megírására.

Táborok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Studium Generale minden évben szervez egy hét napos Tavaszi tábort a végzős diákoknak, valamint egy hét napos Nyári tábort a 11.-es tanulók számára. Naponta 8, illetve 6 órás tanítás folyik a táborokban, mely így intenzív felkészülést biztosít az érettségire. Az oktatás kiscsoportos, 5-7 fős szemináriumi kereteken belül zajlik, így a tanítás igen személyközpontú. A tábor a tanítás mellet egyéb szórakoztató programokból is áll, melyek biztosítják az egész napos koncentrálás utáni lazítást. Ilyen például a délutáni sportfoglalkozás, az érdekes délutáni szakmai előadások, valamint az esti programok, mint például a táncház és egyéb vetélkedők. A Tavaszi tábor több mint 200, míg Nyári tábor 150 fős, melyek mind a tanárok, mind a diákok számára teljesen ingyenesek.

Kiadványok[2][szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Studium Generale számára fontos, hogy diákjai a lehető legjobb elméleti és gyakorlati tudást szerezzék meg. Ezért évről évre frissített, az érettségi elvárásainak megfelelő kiadványokat ad ki.

Matematika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elméleti összefoglaló: Ezen kiadvány témakörökre bontottan nyújt hasznos elméleti áttekintést a kétszintű érettségi követelményeinek megfelelően. Definíciók, képletek, ábrák, felhasználási módok, részletes szöveges magyarázatok gyűjteménye mintafeladatokkal vegyítve.

SegítséG: A feladatgyűjtemény témakörökre, és közép és emelt szintre bontottan tartalmazza a leggyakrabban előforduló típuspéldákat. Az Elméleti összefoglalóval együtt egyszerűvé teszi az otthoni gyakorlást.

Próbaérettségi Kiadvány Emelt Szint / Közép Szint: A kiadvány a Matematika Szekció által kidolgozott emelt/közép szintű próbaérettségi sorokat tartalmazza több évre visszamenőleg. A kiadvány elején egy részletes bemutató fejezet található, ahol két próbaérettségi feladatsoron keresztül igyekeznek a legfontosabb dolgokra felhívni a figyelmet.

Kisokos: Kifejezetten az érettségire való felkészülés időszakára és a vizsgadrukk idejére készült. Olyan segédanyag, ami a legfontosabb megoldási meneteket, trükköket és jó tanácsokat tartalmazza, és a típushibákra hívja fel a figyelmet.

Szóbeli Kiadvány: Az emelt szintű érettségi szóbeli tételihez minden évben igazodó kiadvány. Tartalmazza tételenként az összes lehetséges definíciót, tételt, bizonyítást, gyakorlati alkalmazást és mintafeladatokkal teszi könnyebbé a tanulást. A tételek megjelenésétől függően kb. januárra várható.

Közgazdaságtan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leesett?!: Professzionális elméleti összefoglaló, amely követi a Mikro- és Makroökonómia című tankönyvek tematikáját, és tartalmazza a nemzetközi gazdaságtanhoz kötődő elméleti részeket. Olyan ábrák és magyarázatok is megtalálhatók benne, amiket a tankönyvek nem tartalmaznak.

Mikroökonómia: Ez a feladatsor olyan feladatokat tartalmaz, melyek a legalapvetőbb példák rutinszerű elsajátítását segítik elő, könnyebbektől haladva a nehezebbekig. Tematikáját tekintve a Leesett?! című tankönyv hét fejezetét követi, struktúrája az új kétszintű érettségihez igazodik. A részletes megoldókulcs lehetővé teszi az önálló felkészülést is.

Makroökonómia: A kiadvány hasonlóan a Mikroökonómiához változatos feladattípusokkal készít fel a Makroökonómiai feladatok megoldására, igazodva az NEFMI tematikához és a kétszintű érettségihez. Az önálló tanulást a részletes megoldókulcs segíti.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kincsestár: Korszakokra bontott tematikus összefoglaló a magyar és egyetemes történelem kulcsszereplőiről, uralkodóiról és kormányfőiről; illetve a legfontosabb háborúk és békék, egyetemes és magyar történelmi fogalmak, vaktérképek gyűjteménye.

Kétszintű munkafüzet: A kétszintű érettségi rendszerhez igazított munkafüzet, mely több mint 150 vegyes nehézségű feladatot és azok megoldását tartalmazza.

Studium Generale a középkorban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 12. században a némelyik székesegyházi iskolákban a nevesebb tanárok köré ifjak tömegei sereglettek, hogy előadásait hallgathassák. A fokozott érdeklődés a tanárok "kiválogatódását", s ezzel együtt a színvonal emelkedését eredményezte. Fokozatosan létrejött a hallgatók és a tanárok szabad egyesülete, az "universitas", azaz a mai egyetem őse, melynek neve kezdetben a studium generale volt. Az első ilyen intézmény Bolognában jött létre 1088-ban. Studium Generale a középkorban.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]