Strong Deformity

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strong Deformity
Információk
Alapítva1995
Aktív évek1995-2006
2015-napjainkig
Műfajrock
KiadóMagneoton
Nephilim Records
LMS Records
SablonWikidataSegítség

A Strong Deformity zenekar 1995-ben alakult Szombathelyen az Extreme Deformity (death grindcore) és a Jeanne Dark (rock-metal-dark wave) zenekarokból.[1][2]

Alapítótagság[szerkesztés]

  • Bertalan Balázs – dob (Extreme Deformity)
  • Bertalan Zsolt – gitár (Extreme Deformity)
  • Bíró Tamás – ének (Jeanne Dark)
  • Fodor Szabolcs – gitár (Jeanne Dark)
  • Kováts Tibor – basszusgitár (Jeanne Dark)

Történet[szerkesztés]

Megalakulásuk után Vida Ferenc (Lord) leszerződtette őket kiadójához, az LMS Recordshoz. 1996-ban megjelent első albumuk, A Fájdalom Hatalma.

Ennek licencét vette meg az osztrák Core&More Records, aminek köszönhetően az album angol verziója Power Of Pain címmel Európa más országaiban is kaphatóvá vált.

1998-ban, énekescsere közben, megírták második, Racket címre hallgató, angol nyelvű albumuk anyagát, amit az osztrák NSM Records gondozott. Ennek licencét vette meg a magyar Nephilim Records, aminek köszönhetően az album Magyarországon is elérhetővé vált. Bíró Tamás elhagyta el a zenekart, és helyére Fekete Károly (Womb, Kali Yuga) érkezett. Az új énekes érkezésével kicsit mást irányt vett a zenekar stílusa. A zene sokkal "ragacsosabbá", groove-osabbá, az ének dallamosabbá válik.

A felvételek az akkoriban rock- és metálprodukciók köreiben szintén nagyon népszerű HSB stúdióban készültek Hidasi Barnabás és Regenye Zoltán hangmérnökök közreműködésével. A felvétel érdekessége, hogy az Omega zenekartól kikölcsönöztek egy 24 sávos szalagos tape recordert, amire a dalokat (az éneksávok kivételével) élőben rögzítették. A gitárok mélyebbre hangolódtak, (drop-H) erősítőiket Mesa Boogie Rectifier-ekre cserélték, ezáltal a zenekar egy súlyosabb, vastagabb hangzást kapott.

Elkészült első videóklipjük a Standby c. dalra. A videót Váradi Gábor szombathelyi filmes rögzítette és vágta. A klipet a magyar Z+, később a Viva TV is műsorára tűzte.[3]

A zenekar harmadik, Magic Syrup c. albuma 2002-ben jelent meg a Magneoton (Warner Music Hungary) kiadó gondozásában. Ennek producerei a magyar elektronikus zenei színtér vezető zenekarának, az Anima Sound Systemnek producerei, Prieger Zsolt és Németh Gergő. Az albumot Magyarország akkori legjobb stúdiójában, az Akvárium Stúdióban keverték. A felvételek szintén a már említett HSB stúdióban készültek, részben a Racket c. albumnál is használt Tape Recorder segítségével.

Az album Imaginary Adventures c. dalához nagy költségvetésű videóklip készült, amit filmszalagra forgattak Oláh István kliprendezővel. A dal a Viva TV slágerlistájának 2. helyéig jutott. A klipet a brit Music Television (MTV) is bemutatta.[4]

A Genie In My Mind c. dalhoz a zenekar saját rendezésben készített videót Miski Ádám szombathelyi filmes, zenész segítségével.[5]

2003-ban megjelent egy remix EP is, amelyen különböző DJ-k és elektronikus zenei projektek remixelték a Genie In My Mind c. dalt.

A zenekar egy 2006-os Sziget Fesztivál koncerttel lezárta ezt a korszakát, és hosszú szünetre vonult.

Majdnem 10 év telt el, amikor 2015-ben újra dolgozni kezdenek. A zenekarban Bertalan Zsoltot és Fodor Szabolcsot Sipos Andris és Háni Szabolcs váltották gitáros posztokon.

2016 elején kiadták első közös dalukat, a Timeless Gardent.[6]

Ezután minden évben kijöttek egy-egy single-lel. 2022-ben új albummal jelentkeztek Inside Your Sun címmel. Az album gondozását a Hammerworld Recordings vállalta magára.

A zenekarba Bertalan Zsolt alapító gitáros is visszatért.

Diszkográfia[7][szerkesztés]

  • A Fájdalom Hatalma / LMS Records 1996
  • The Power Of Pain / Core&More Records (A) 1996
  • Racket / NSM Records (A) 1998
  • Racket / Nephilim Records 1999
  • Magic Syrup / M-Ton Records 2002
  • Genie In My Mind Remix EP / M-Ton Records 2003
  • Timeless Garden single / CD Baby 2016
  • Take Your Demons To A Rooftop Bar single / CD Baby 2017
  • Hidden Doors Of Sanctuary single / CD Baby 2018
  • Idol In The Mirror single / CD Baby 2019
  • Riding A Hurricane single / CD Baby 2020
  • Manitou single / WMMD 2021
  • Inside Your Sun / Hammerworld Records 2022

Videóklipek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Strong Deformity (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2023. január 26.)
  2. Strong Deformity biography (angol nyelven). Last.fm. (Hozzáférés: 2023. január 26.)
  3. https://youtu.be/-2jylOWYnGI
  4. https://youtu.be/lS-F9PURUhQ
  5. https://youtu.be/12bYuamatDg
  6. https://youtu.be/_7yeOKcIb2c
  7. Strong Deformity (angol nyelven). Discogs. (Hozzáférés: 2023. január 26.)