Streetball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Streetball játékosok Venice Beach-en

A streetball fél pályán, egy palánkra játszott utcai kosárlabda. New York város környékén örvend nagy népszerűségnek de kis helyigénye miatt világszerte elterjedt.[1] Nincs egyesített szabályzat, azonban leginkább kétfajta szabályt használnak.

Streetball Játékszabályok (Az itthon legelterjedtebb szabályok szerint)[szerkesztés]

A streetballban mindig a fair-play szabályait kell érvényesíteni. Ez az első és legfontosabb dolog, amit egy játékosnak tudnia kell. A játék a félhivatalos szabályok szerint 3-3 ellen folyik, de az utcai csapatok általában több, 4 vagy 5 főből állnak. Cserélni a labda birtoklásakor lehet. A kezdő csapatról sorsolással a pályafelügyelő dönt. Minden egyes kosár után automatikusan a pontszerző csapat ellenfele kapja a labdát. Minden kosár és büntető egy pontot, a köríven kívüli dobás két pontot ér.

Amint a labda elhagyja a játék területét ki kell vinni a labdát a hárompontos vonalon túlra, s ugyanott "kezeltetni" is kell az ellenféllel. Ahhoz, hogy egy csapat érvényes kosarat tudjon elérni, legalább ketten kell hogy érintsék a labdát. A kosárlabdából ismert, a palánk alatti tartózkodás idejét korlátozó, úgynevezett három másodperces szabály ellenben itt nem létezik. Feldobás sincs, helyette a védekező csapatot illeti a labda.

Zsákolni többnyire tilos, ráadásul a palánktartó állvány és a védőszivacs nem számít a pálya tartozékának. Mérkőzésenként minden csapat egyszer kérhet időt, de az utolsó 2 percben egyszer sem. A támadó csapatnak 30 másodpercen belül dobnia kell (szándékos időhúzás esetén a pályafelügyelő az ellenfélnek ítélheti a labdát). A mérkőzés 16 pontig vagy 20 percig, de van ahol 13 pontig vagy 10 percig tart futó órával. A megadott büntetődobást a játékidő után is el kell végezni. Amennyiben a mérkőzés a játékidő leteltekor döntetlen, úgy a "hirtelen halál" dönt. A kezdőcsapatot ekkor is kisorsolják.

Ha a faultolt játékos érvényes kosarat ér el, úgy az számít, és nem jár a szabálytalanságért büntetődobás. Dobás közbeni fault után, amennyiben nem ment be, mindig büntetődobás van. A büntető elvégzése után a labda mindig az ellenfelet illeti meg, függetlenül attól, hogy a büntetődobás bement vagy sem. Az első szándékos szabálytalanság után egy büntetődobás jár, a második után a vétkes játékost kizárják a mérkőzésből. A külön nem említett, egyéb kérdésekben természetesen a kosárlabdázás versenyszabályai a mérvadók.

Az AND1 és a hozzá tartozó játékszabályok[szerkesztés]

Az idők folyamán (1993–mostanáig), az AND1 egy új irányzattá nőtte ki magát egy streetball sportszermárkából. A játék lényege az eredményességen van, amit sokszor látványos elemekkel, mint a védőjátékosok kijátszásával, trükkökkel, alley-oop-okkal érnek el. Az AND1-hoz köthető stílus, videó felvételeken un. AND1 MixTape-eken terjedt el világszerte. Eddig 10 hivatalos AND1 MixTape érhető el és található meg az interneten.

Az AND1 játékot ugyanúgy játszhatják kint az utcán, de teremben is. A játék tulajdonképpen a hagyományos kosárlabda szabályait veszi alapul, néhány kivétellel. Az AND1 mérkőzések alkalmával 5-5 játékos tartózkodik a pályán. Ezt egészítik ki a bírók és általában még egy személy, a Tour MC, aki a mikrofonba kommentálja az eseményeket, amelyek a pályán zajlanak, amivel még jobban feltüzeli a közönség hangulatát. Egyes szabályokat ebben a játékfajtában nem néznek szigorúan a bírák, persze a fair-play itt is érvényes, és bizonyos észszerűséget minden esetben betartanak.

Ez a játék a trükkökre, cselekre, alley-oop-okra (a gyűrű közelébe feldobott passzból történő zsákolás), és főként a közönség szórakoztatására épít, de a pontszerzés a játék alapja. Itt látványosabb egy jó trükk és egy feladott labdából történő szép zsákolás, mint egy hárompontos kosár.

A játék közben például nem igazán számít a lépéshiba, ha az a trükk része, vagy a kétszer indulás, ha az is a trükk része, és a visszajátszást sem nézik szigorúan a bírák. Azonban itt is számít a fault, amire természetesen ügyelnek a játékvezetők. A játék lényege az eredményességen van, ennek szolgálatában áll a látvány, amely a közönség megfelelő szórakoztatását biztosítja. A pontszerzés a legfontosabb, de nem mellékes, hogy a gyűrűhöz vezető út milyen cselekkel, mennyire ötletes passzokkal és milyen színes, olykor eszement zsákolásokkal van kirakva.

Híres csapatok[szerkesztés]

Korábban híres streetballcsapatnak számított az AND1, a The Notic és a Street Handles. Jelenleg a világ élvonalába több csapat és szervezet került. Közülük kiemelkedik a Ball Is Life Streetball Team, a S.K.Y. Streetball Syndicate, az SBA és a Team Flight Brothers.


Híres streetball játékosok[szerkesztés]

  • Earl Manigault "The Goat" (1944-1998) - streetball legenda, az 50-60-as és 70-es évek New York-i játékosa. Védjegye a dupla zsákolás. Egyszer fogadásból 36-szor zsákolt egymás után, amiért 60 USD-t kapott.
  • Hot Sauce - az AND1 csapatban ő az első cselek kitalálója, és kivitelezője.
  • Baby Shack - az egyik legjobb fizikumú játékos a csapatban, erőssége a windmill zsákolás.
  • The Professor - A csapat egyik leggyorsabb játékosa, ezen kívül trükkjei révén is kitűnik a csapatból.
  • Escalade - Big Escalade, aki 200 cm és 166 kg, nehéz megállítani.
  • Go Get It - Neve onnan származik hogy szinte minden lepattanót megszerez. Az NBA -ben is kipróbálta magát.
  • Alimoe - Már nem az AND1 csapat tagja, "around the world" elnevezésű csele az egyik leghíresebb, real trash talker, hirtelen érkező zsákolásai minden esetben elnyerik a közönség szimpátiáját.
  • Bad Santa - Becenevét onnan kapta, hogy úgy passzolt, hogy a tőle érkező labdák már szinte ajándékok voltak.
  • Silk - Az elképesztő labdakezelési képességével, gyorsaságával és pontos dobásaival bármikor át tudja venni az irányítást.

Streetball oldalak[szerkesztés]

  1. A Complete Guide to Crushing It at NYC Streetball (angol nyelven). Complex . (Hozzáférés: 2017. december 19.)
Commons:Category:Streetball
A Wikimédia Commons tartalmaz Streetball témájú médiaállományokat.
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap