Star Wars Jedi: Fallen Order

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Wars Jedi: Fallen Order
FejlesztőRespawn Entertainment
KiadóElectronic Arts
RendezőStig Asmussen
ProgramozóJiesang Song
MűvészKen Feldman
Chris Sutton
Író
  • Aaron Contreras
  • Manny Hagopian
  • Megan Fausti
  • Matt Michnovetz
ZeneszerzőStephen Barton
Gordy Haab
Sorozat
  • Star Wars Jedi
  • Star Wars video games
MotorUnreal Engine 4
Platformok
Kiadási dátum
  • PS4, Windows, Xbox One
    2019. nov. 14.
  • Stadia
    2020. nov. 24.
  • PS5, Xbox Series X/S
    2021. jún. 11.
MűfajAkció-kaland
JátékmódokEgyjátékos mód
KorhatárPEGI 16+
USK-besorolásUSK 16
Adathordozó
A Star Wars Jedi: Fallen Order weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars Jedi: Fallen Order témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars Jedi: Fallen Order egy Respawn Entertainment által fejlesztett és Electronic Arts által kiadott 2019-es akció-kalandjáték. A történet a Csillagok háborúja univerzumában játszódik, 5 évvel A Sith-ek bosszúja eseményei után. A játék egy Jedi padawant, Cal Kestist követi, aki a Birodalom inkvizítorai elől menekül, miközben megpróbálja befejezni tanulmányait. A játékos Cal fénykardját és erőképességeit használva tudja legyőzni ellenfeleit, akik lehetnek rohamosztagosok, állatok, növények vagy fejvadászok.

A játék rendezője Stig Asmussen, aki 2014-ben csatlakozott a Respawnhoz. A játék fejlesztése korai szakaszában még nem Star Wars játéknak készült, de az EA úgy érezte, hogy működne az univerzumon belül is. A játék kinézetét a Zsivány Egyes és a Lázadók, míg a harcot és a fejlődést a Metroid Prime, a Dark Souls és a The Legend of Zelda: The Wind Waker inspirálták. A főszereplő Cal Kestist Cameron Monaghan, mentorát, Cere Jundát Debra Wilson alakítja. BD-1 hangját Ben Burtt adja, továbbá feltűnik Saw Gerrera is Forest Whitaker alakításában. A zenéjét Stephen Barton és Gordy Haab szerezték, amit az Abbey Road Studios-ban vettek fel a Londoni Szimfonikus Zenekar és A Bach kórus segístégével.

2016 májusában jelentették be, majd 2019 novemberében jelent meg PlayStation 4-re, Windows-ra és Xbox One-ra, továbbá 2021 júniusában PlayStation 5-re és Xbox Series X és Series S-re is kiadták. A játék pozitív visszhangot kapott, a kritikusok dicsérték a harcrendszert, a karaktereket, a színészi teljesítményt és a világépítést. Ezek mellett viszont kapott kritikát a történet és a kezdeti technikai nehézségek, meg a fényezés hiánya. Kereskedelmileg nagy sikert aratott, 2020-ig több, mint 10 millió példányt adtak el. Több díjra is jelölték, például a Legjobb akció-kalandjáték kategóriában a The Game Awards 2020-on. Folytatása a Star Wars Jedi: Survivor, mely 2023 áprilisában jelent meg.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Star Wars Jedi: Fallen Order című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]