Simon mágus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 18., 15:54-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} '''Simon mágus''' bibliai, újszövetségi személy, aki Fülöp által Samáriában megkereszteltette ma…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Simon mágus bibliai, újszövetségi személy, aki Fülöp által Samáriában megkereszteltette magát, de akit később Péter apostol, mivel pénzért akarta tőle az isteni kegy ajándékát, a csodatevő erőt megvásárolni, kiátkozott [1].

Az egyházatyák szerint Gittonban született, egy Heléna nevü egykori kedvesével bebarangolta a Római Birodalmat, mindenfelé csodákat téve és gnosztikus tanokat hirdetve, melyeket azután követő, ún. simoniánusok (heléniánusok) bővebben kifejtettek.

A Clementinae című őskeresztény iratban ez a mágus van feltüntetve a pogánykeresztény gnózis szerzőjeként; ezért sokan ugy vélekednek, hogy a Clementinák szerzője S. Magus alatt Pál apostolt értette. A nevéről nevezte el VII. Gergely pápa az egyházi hivataloknak pénzért való osztogatását és vásárlását simoniának.

Jegyzetek

  1. Apost. csel. 8, 18

Források