Kápálika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2017. április 16., 07:24-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} A '''kápálika''' vagy aghóri (dévanágari: कापालिक) Indiában, a 7-14. században…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A kápálika vagy aghóri (dévanágari: कापालिक) Indiában, a 7-14. században virágzó, szómasziddhánta néven is ismert saiva tantrikus szekta volt a hinduizmuson belül.

A kápálikák halotthamvasztó helyeken (smasána) laktak, testüket az elhamvasztott testekből maradt hamuval borították, és koponyát hordtak magukkal, amelyet étkező- és ivóedényként használtak. A kultuszuk középpontjában Siva félelmetes alakja állt: Bhairava, Mahákála vagy Kápálabhrit (koponyahordozó).

A kápálika életforma célja a tökéletesség (sziddhi) elérése volt. A kápálikák emberi holttestek húsát és ürüléket fogyasztottak, holttesteken ülve meditáltak, különböző szexuális rítusokat végeztek alacsony kasztbéli nőkkel, s állatokon és embereken kívül akár önmagukat is feláldozták. [1]

Az ortodox bráhmanizmus megvetette őket, s ha egy bráhmana véletlenül látott egyet, szemeit a napra emelte, hogy megtisztuljon.[1]

A kápálikák végül beolvadtak a náthák és az aghórik közösségébe.

Kapcsolódó cikkek

Hivatkozások

  • Akadémiai Kiadó: Világvallások, 2009