Új vallási mozgalmak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2017. április 10., 06:21-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} Az '''új vallási mozgalmak''' a 20. században világszerte, de főleg Japánban, Afrikában és a nyugati világban kialakult ezernyi vall…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az új vallási mozgalmak a 20. században világszerte, de főleg Japánban, Afrikában és a nyugati világban kialakult ezernyi vallási mozgalmat (és esetenként a vallás szekuláris alternatíváit) jelölő általános kifejezés. Sokszor ide számítják már a 19. században létrejött mozgalmakat is. A fogalom nem feltétlen új vallási ébredésekre utal, hanem csak az ebben a modern korban létrejött vallások és részben vallásos nézetű csoportok összegző megnevezése.

Az új vallások követőinek száma milliókra tehető. Jóllehet többnyire szinkretisták, nagy részük szertartásaira és tartalmára kisebb-nagyobb mértékben hatással voltak a keresztény, buddhista és hindu spirituális technikák és gondolkodásformák. Nem egy iszlám és zsidó kötődésű új vallás is létezik, és számtalan ezoterikus, metafizikai és újpogány mozgalommal találkozhatunk.



Kapcsolódó cikkek

Hivatkozások

  • Akadémiai Kiadó: Világvallások, 2009