Özönvíz (Biblia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2016. március 11., 18:43-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „Az '''özönvíz''' történetének leírása a Bibliában Mózes első könyvében, a 6-8. fejezetben található. Az elbeszélés…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az özönvíz történetének leírása a Bibliában Mózes első könyvében, a 6-8. fejezetben található. Az elbeszélés alapján az egész földet és az emberiséget elpusztító vízözönből csak Noé menekült meg családjával együtt, feleségével, három fiával és három menyével, hogy továbbvigye az emberi életet.

A történetnek lehetett történelmi, valóságos alapja is, amit a pleisztocén-holocén becsapódási esemény idején a laurenciai jégtakaró megolvadásával járó nagy árvíz magyarázna. Ezt megerősíti, hogy a mai világ csaknem valamennyi sarkában találunk számtalan és különféle az egész világot elárasztó özönvíz-regét, a legjelentőségteljesebb azonban az a tény, hogy nagy valószínűséggel egy és ugyanazon eseményről szólnak, amely történetek az idők folyamán különféle változásokon estek át.

A bibliai történet

A föld pedig romlott vala Isten előtt és megtelt erőszakoskodással... És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. Megbánta azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön... És monda az Úr: Eltörlöm az embert, akit teremtettem, a földnek színéről ... De Noé kegyelmet talált az Úr előtt... Monda azért Isten Noénak: Minden embernek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általuk: és ímé elvesztem őket a földdel egybe. Csinálj magadnak bárkát góferfából... [1]
Én pedig özönvizet hozok a földre, hogy elvesztessek minden lényt, amelyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész. De te veled szövetséget kötök, és bemégy a bárkába, te és a te fiaid, feleséged és a te fiaidnak feleségei teveled. És minden élőből, s minden lényből, mindenből kettőt-kettőt vigyél be a bárkába, hogy veled együtt életben maradjanak: hímek és nőstények legyenek... Te pedig szerezz magadnak mindenféle eledelt, mely megehető, és takarítsd be magadhoz, hogy neked is, azoknak is legyen eledelül... És úgy cselekedett Noé; amint parancsolta neki Isten. [2]


Források

  1. Mózes első könyve - 6. fejezet
  2. Mózes első könyve - 6. fejezet

Forrás

  • Biblia
  • Rene Noorbergen: Az elveszett fajok titkai, 1988., Jósiás Könyv- és Lapkiadó