Santy Runyon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santy Runyon
Életrajzi adatok
Születési névClinton Runyon
BecenévSanty
Született1907. július 4.
Származásamerikai
Elhunyt2003. április 4. (95 évesen)
Pályafutás
Hangszerszaxofon
Tevékenység
  • szaxofonos
  • zenepedagógus

Santy Runyon weboldala
SablonWikidataSegítség

Santy Runyon (?, 1907. július 4. – ?, 2003. április 4.) amerikai amerikai szaxofonos, fuvolás. Runyon karrierje során többek között Al Capone klubjában (The Coliseum) is játszott. Késöbb fafúvós hangszerek tervezője és gyártója lett.

Pályakép[szerkesztés]

Santy Runyon dobosként kezdte a zenélést az apja mozijában. Hangeffektusokat adott a némafilmekhez. Több ütőhangszereken is játszott. Megtanult marimbázni és vibrafonozni is. Lassan rálelt azokra a hangszerekre, amelyek élete szenvedélyei lettek. a fafúvósokra. Runyon zenét az Oklahoma A&M-en és a Missouri Egyetemen tanult, mielőtt vándorzenészként útra kelt. Szaxofonozott Benny Maroff, Johnny Green és Henry Busse zenekaraival.

1933-ban fuvolásként kezdett dolgozni a Chicago Theatre Orchestra-nál. Szombat esténként a Colosseumban játszott (Al Capone hírhedt klubjában).

A rádiók, a klubok és a színház között Runyon meglehetősen jól átvészelte a nagy gazdasági világválságot, heti 150 dollárt keresett.

Santy Runyon és Frank Anglund, a Chicago Theatre Orchestra trombitása megnyitotta a Runyon Stúdiót, ami fontos iakolájává, intézményévé vált a szaxofonjáték legújabb vívmányainak. A dzsessz olyan legendái fordultak meg ott, mint Charlie Parker, Paul Desmond, Harry Carney, Lee Konitz és Sonny Stitt. Runyonnak tanítványai voltak a korszak legtöbb big bandjében, így Benny Goodman, Count Basie, Cab Calloway, Duke Ellington is.

Cég[szerkesztés]

Santy Runyon igen sikeres hangszercége (Runyon Products Company) családi vállalkozásként működött. Santy 2003-as halála után, egészen a 2019. végéig, bezárásáig létezett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Santy Runyon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.