SPAR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SPAR
Jelmondat „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”
Alapítva 1932
Székhely Amszterdam
Kiszolgált területek négy kontinens 37 országa
Alapító Adriaan van Well
Profit 31.1 billió (2011)
Anyavállalata Nemzetközi SPAR Központ

A SPAR weboldala

A SPAR egy nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely közel 12 000 üzletet üzemeltet négy kontinens 37 országában. Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Mára Európa számos országában, valamint Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában is jelen van. Székhelye Amszterdamban található.

A név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Modern SPAR áruházi bejárat

A SPAR vezérgondolata: „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. Ezért választotta a SPAR logójának a fenyőt, amely az évek során együtt változott a vállalatcsoporttal.

Védjegyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR-csoport által használt védjegyek Magyarországon: INTERSPAR, SPAR, CitySPAR, TANN, Hervis, SES (SPAR European Shopping Centers).

A vállalatcsoport története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR-t Adriaan van Well kereskedő alapította a hollandiai Zoetermeerben 1932-ben. A cég a kezdetekben önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt. Napjainkban a SPAR a világ egyik legnagyobb franchise kereskedelmi lánca, ugyanazon a néven és egységes logóval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik.

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az 1950-es évektől gyorsan elterjedt a modell előbb Európában, majd Afrika és a Távol-Kelet következett, az 1990-es években pedig létrejött az ausztráliai szervezet is. A SPAR nemzetközi áruházlánc 2012-ben négy kontinens 37 országára terjedt ki, több mint 12 ezer különböző nagyságú egységgel és mintegy hatmillió négyzetméter eladótérrel. Az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ az áruházlánc koordinatív összefogója.

SPAR a világban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

SPAR-boltok világszerte
Európa
 
Afrika
Ázsia
 
Ausztrália és Óceánia

Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR gárdonyi épülete

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) vezényli, amely az 1990-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van. A vállalat több mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert. 2013 elején a SPAR Magyarország 359 SPAR szupermarketet, harmincegy INTERSPAR hipermarketet és tíz City SPAR szupermarketet üzemeltetett.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. első magyarországi üzletét Tatán nyitotta 1991-ben. 2002 végén a cég átvett és átalakított tizennégy Billa üzletet, valamint 2003-ban huszonegy Kaiser’s szupermarketet vásárolt meg. 2006-ban a SPAR létrehozott egy új üzlettípust, a City SPAR szupermarketeket, amelyek a kis alapterületű, nagy forgalmú belvárosi boltok modernizálását, átalakítását és termékkörének bővítését jelentették. 2008-ban átvette a magyarországi teljes Plus hálózatot, és év végén a Plus Kft. beolvadt a SPAR Magyarország Kft-be.

A magyarországi SPAR-üzletek áruellátásának feladatait a központi logisztikai egységek látják el. Az első ilyen létesítmény 1994-ben nyílt meg Bicskén. Ez a raktárbázis a SPAR hálózattal együtt folyamatos korszerűsítések mellett bővül. A bicskei központ napjainkra már a társaság adminisztratív központjának is helyet ad. A cégcsoport növekedésének logisztikai kihívásaira a 2008-ban nyílt üllői logisztikai központ jelentett megoldást. További bővítést jelentett a bicskei központhoz kapcsolódó húsfeldolgozó üzem, mely a SPAR saját húsfeldolgozását végzi.

Fontosabb állomások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 1990 – Cégalapítás
 • 1991 – Megnyílik az első SPAR szupermarket Tatán
 • 1991 – Számos Szupermarket lánc felvásárlása pl. Generál Kereskedelmi Rt., Budapesti Közért Rt.
 • 1994 – Megnyílik a bicskei logisztikai központ
 • 1995 – Megnyílik az első INTERSPAR hipermarket Győrben
 • 1998-től folytatódik a konkurens cégek felvásárlása: Szegedi Éliker felvásárlása, Szuper Közért átvétele
 • 2002 – 14 db Billa üzlet felvásárlása
 • 2003 – 22 db Kaiser’s üzlet felvásárlása
 • 2005 – Megnyílik a bicskei húsüzem (a legmodernebb hazai húsfeldolgozó létesítmények egyike)
 • 2008 – A PLUS üzletlánc felvásárlása
 • 2008 – Megnyílik a 47 ezer négyzetméteres új logisztikai központ Üllőn

Üzlettípusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kis SPAR bejárat
SPAR szupermarket

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhely közeli, döntően napi ellátásra szakosodott, kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400–1200 m² közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, amikből 359 található Magyarországon.

INTERSPAR hipermarket

Ez a SPAR áruházlánc lakóhely közeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, parkolóhellyel ellátottak. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzlethálózatán belül 2013-ban 31 INTERSPAR hipermarket működik.

City SPAR szupermarket

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Az eladótérben új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények).

A bicskei húsüzem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bicskei húsüzem

A SPAR a kereskedelmi láncok között egyedüliként, 2004-től saját húsüzemet működtet bicskei központja területén, ami lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását. Megnyitása óta több lépcsőben fejlődött, bővítette kapacitását. A cégcsoport olyan hazai beszállítókkal dolgozik együtt, amelyek nemcsak az alapanyag minőségében, hanem a nyomon követhetőségben, szállítási színvonalban is maximálisan meg tudnak felelni a SPAR szigorú követelményeinek. Az üzem 2010-ben szerezte meg az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer tanúsítását. A friss sertés- és marhahús feldolgozása mellett 2011 végétől közel 50 féle sajátmárkás húskészítményt is előállítanak. A készítmények egy része szeletelt, védőgázas formában is forgalomba kerül a SPAR áruházaiban, különböző márkaneveken. A húsüzem szállít a csehországi és szlovéniai SPAR hálózatoknak is.

Az áruházak pékségeiben a hét minden napján helyben sütött termékeket állítanak elő, amiknek a választéka az évek alatt jelentősen kibővült. Az áruház-átalakítások és felújítások során nagy hangsúlyt kapott a pékrészlegek megújítása is.

Környezetvédelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

SPAR kamionok

Élelmiszerhulladékok kezelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR egyik jelentős környezetvédelmi projektje az élelmiszerhulladékok biogázüzemben történő hasznosítása. A SPAR-csoport által működtetett egységekben megközelítőleg évi 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, amiből a biogázkoncepció eredményeként környezetbarát, ún. zöld energia előállítása valósul meg, így is csökkentve a környezetbe kijutó káros anyagok mennyiségét.[forrás?]

Másodnyersanyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodnyersanyagok (pl. papír, műanyag) szelektálása is fontos. Az INTERSPAR áruházaknál 2006-hoz viszonyítva 2011-re 41%-ról 56%-ra sikerült növelni a hulladékok szelektálási arányát, míg az egész hálózatot tekintve 39%-ról 51%-ra.

Szelektív szigetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tradicionális haszonanyagok – hullámkarton, fólia, vegyes papír mellett a SPAR visszaveszi a kereskedelmi italcsomagolást (PET, alu, üveg, társított csomagolás, TETRA bevásárlószatyor). Ezek a folyamatosan kihelyezésre kerülő szelektív szigetek tárolóiba gyűjthetők.

Elektromos és elektronikai berendezések gyűjtése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az üzletlánc 2010 őszén az ország összes INTERSPAR áruházában, majd 2011-ben valamennyi SPAR szupermarketben gyűjtőpontokat helyezett el, amelyekkel lehetővé tette a használt eszközök visszavételét, szelektáltan gyűjtését.

Új üzletek a környezettudatosság jegyében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR kiemelt figyelmet fordít arra, hogy újonnan nyíló üzletei energiatakarékossági szempontból környezetkímélő egységek legyenek (LED-világítás, hűtőbútorok beajtózása, jelenlét- és mozgásérzékelős lámpák, a hulladékhő használati meleg víz előkészítésre való használata).

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.