SPAR

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SPAR
Jelmondat „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”
Típus vállalat
Alapítva 1932
Székhely Amszterdam
Kiszolgált területek négy kontinens 37 országa
Alapító Adriaan van Well
Profit 31.1 milliárd (2011)
Anyavállalata Nemzetközi SPAR Központ

A SPAR weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.

A SPAR egy nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely közel 12 000 üzletet üzemeltet négy kontinens 37 országában. Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Mára Európa számos országában, valamint Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában is jelen van. Székhelye Amszterdamban található.

A név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Modern SPAR áruházi bejárat

A SPAR vezérgondolata: „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. Ezért választotta a SPAR logójának a fenyőt, amely az évek során együtt változott a vállalatcsoporttal.

Védjegyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR-csoport által használt védjegyek Magyarországon: INTERSPAR, SPAR, CitySPAR, TANN, Hervis, SES (SPAR European Shopping Centers).

A vállalatcsoport története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR-t Adriaan van Well kereskedő alapította a hollandiai Zoetermeerben 1932-ben. A cég a kezdetekben önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt. Napjainkban a SPAR a világ egyik legnagyobb franchise kereskedelmi lánca, ugyanazon a néven és egységes logóval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik.

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az 1950-es évektől gyorsan elterjedt a modell előbb Európában, majd Afrika és a Távol-Kelet következett, az 1990-es években pedig létrejött az ausztráliai szervezet is. A SPAR nemzetközi áruházlánc 2012-ben négy kontinens 37 országára terjedt ki, több mint 12 ezer különböző nagyságú egységgel és mintegy hatmillió négyzetméter eladótérrel. Az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ az áruházlánc koordinatív összefogója.

SPAR a világban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

SPAR-boltok világszerte
Európa
 
Afrika
Ázsia
 
Ausztrália és Óceánia

Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR gárdonyi épülete

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) vezényli, amely az 1990-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van. A vállalat több mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert. 2013 elején a SPAR Magyarország 359 SPAR szupermarketet, harmincegy INTERSPAR hipermarketet és tíz City SPAR szupermarketet üzemeltetett.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. első magyarországi üzletét Tatán nyitotta 1991-ben. 2002 végén a cég átvett és átalakított tizennégy Billa üzletet, valamint 2003-ban huszonegy Kaiser’s szupermarketet vásárolt meg. 2006-ban a SPAR létrehozott egy új üzlettípust, a City SPAR szupermarketeket, amelyek a kis alapterületű, nagy forgalmú belvárosi boltok modernizálását, átalakítását és termékkörének bővítését jelentették. 2008-ban átvette a magyarországi teljes Plus hálózatot, és év végén a Plus Kft. beolvadt a SPAR Magyarország Kft-be.

A magyarországi SPAR-üzletek áruellátásának feladatait a központi logisztikai egységek látják el. Az első ilyen létesítmény 1994-ben nyílt meg Bicskén. Ez a raktárbázis a SPAR hálózattal együtt folyamatos korszerűsítések mellett bővül. A bicskei központ napjainkra már a társaság adminisztratív központjának is helyet ad. A cégcsoport növekedésének logisztikai kihívásaira a 2008-ban nyílt üllői logisztikai központ jelentett megoldást. További bővítést jelentett a bicskei központhoz kapcsolódó húsfeldolgozó üzem, mely a SPAR saját húsfeldolgozását végzi.

Fontosabb állomások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 1990 – Cégalapítás
 • 1991 – Megnyílik az első SPAR szupermarket Tatán
 • 1991 – Számos Szupermarket lánc felvásárlása pl. Generál Kereskedelmi Rt., Budapesti Közért Rt.
 • 1994 – Megnyílik a bicskei logisztikai központ
 • 1995 – Megnyílik az első INTERSPAR hipermarket Győrben
 • 1998-től folytatódik a konkurens cégek felvásárlása: Szegedi Éliker felvásárlása, Szuper Közért átvétele
 • 2002 – 14 db Billa üzlet felvásárlása
 • 2003 – 22 db Kaiser’s üzlet felvásárlása
 • 2005 – Megnyílik a bicskei húsüzem (a legmodernebb hazai húsfeldolgozó létesítmények egyike)
 • 2008 – A PLUS üzletlánc felvásárlása
 • 2008 – Megnyílik a 47 ezer négyzetméteres új logisztikai központ Üllőn

Üzlettípusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kis SPAR bejárat
SPAR szupermarket

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhely közeli, döntően napi ellátásra szakosodott, kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400–1200 m² közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, amikből 359 található Magyarországon.

INTERSPAR hipermarket

Ez a SPAR áruházlánc lakóhely közeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, parkolóhellyel ellátottak. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzlethálózatán belül 2013-ban 31 INTERSPAR hipermarket működik.

City SPAR szupermarket

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Az eladótérben új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények).

A bicskei húsüzem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bicskei húsüzem

A SPAR a kereskedelmi láncok között egyedüliként, 2004-től saját húsüzemet működtet bicskei központja területén, ami lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását. Megnyitása óta több lépcsőben fejlődött, bővítette kapacitását. A cégcsoport olyan hazai beszállítókkal dolgozik együtt, amelyek nemcsak az alapanyag minőségében, hanem a nyomon követhetőségben, szállítási színvonalban is maximálisan meg tudnak felelni a SPAR szigorú követelményeinek. Az üzem 2010-ben szerezte meg az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer tanúsítását. A friss sertés- és marhahús feldolgozása mellett 2011 végétől közel 50 féle sajátmárkás húskészítményt is előállítanak. A készítmények egy része szeletelt, védőgázas formában is forgalomba kerül a SPAR áruházaiban, különböző márkaneveken. A húsüzem szállít a csehországi és szlovéniai SPAR hálózatoknak is.

Az áruházak pékségeiben a hét minden napján helyben sütött termékeket állítanak elő, amiknek a választéka az évek alatt jelentősen kibővült. Az áruház-átalakítások és felújítások során nagy hangsúlyt kapott a pékrészlegek megújítása is.

Környezetvédelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

SPAR kamionok

Élelmiszerhulladékok kezelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR egyik jelentős környezetvédelmi projektje az élelmiszerhulladékok biogázüzemben történő hasznosítása. A SPAR-csoport által működtetett egységekben megközelítőleg évi 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, amiből a biogázkoncepció eredményeként környezetbarát, ún. zöld energia előállítása valósul meg, így is csökkentve a környezetbe kijutó káros anyagok mennyiségét.[forrás?]

Másodnyersanyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodnyersanyagok (pl. papír, műanyag) szelektálása is fontos. Az INTERSPAR áruházaknál 2006-hoz viszonyítva 2011-re 41%-ról 56%-ra sikerült növelni a hulladékok szelektálási arányát, míg az egész hálózatot tekintve 39%-ról 51%-ra.

Szelektív szigetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tradicionális haszonanyagok – hullámkarton, fólia, vegyes papír mellett a SPAR visszaveszi a kereskedelmi italcsomagolást (PET, alu, üveg, társított csomagolás, TETRA bevásárlószatyor). Ezek a folyamatosan kihelyezésre kerülő szelektív szigetek tárolóiba gyűjthetők.

Elektromos és elektronikai berendezések gyűjtése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az üzletlánc 2010 őszén az ország összes INTERSPAR áruházában, majd 2011-ben valamennyi SPAR szupermarketben gyűjtőpontokat helyezett el, amelyekkel lehetővé tette a használt eszközök visszavételét, szelektáltan gyűjtését.

Új üzletek a környezettudatosság jegyében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SPAR kiemelt figyelmet fordít arra, hogy újonnan nyíló üzletei energiatakarékossági szempontból környezetkímélő egységek legyenek (LED-világítás, hűtőbútorok beajtózása, jelenlét- és mozgásérzékelős lámpák, a hulladékhő használati meleg víz előkészítésre való használata).

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SPAR témájú médiaállományokat.