Síp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy fémsíp képe.

A sípok jellegzetes hangot kiadó egyszerű hangkeltő eszközök, főleg jelző, figyelmeztető hangok keltésére használják. Jellegzetes kialakításuk miatt a belefújt levegő rezgésbe jön, ami jellegzetes hang kibocsátásával jár. Széles körben használt a sportban,[1] rendvédelmi szerveknél, vasútnál, vadászatokon és néhány más munkaterületen figyelmeztető-irányító hangjelzések leadására. Így működnek a gőzmozdonyok és a gőzhajók sípjai is, csak azoknál levegő helyett a nagy nyomású gőzt veszik igénybe. A nyelvsípok,[2] amelyek bizonyos hangszerek tartozékai, más elven működnek. Ezekben vékony lemezkék vannak a fúvókában, amelyek a levegő befúvása hatására rezgésbe jönnek és így képezik az alaphangot, amelyet a hangszer alakja, mérete, valamint egyéb kezelőeszközei felerősítenek és a beállításoknak megfelelően módosítanak. Az ajaksípos hangszereknél egy keskeny résen átfújt levegő rezgése képezi az alaphangot.[3] Alapjában így működnek a gége hangszalagjai is. A sípok igen sokfélék az egyszerű gyermekjátékként szolgáló fűzfa és műanyag sípoktól kezdve a nagyméretű, finoman hangolt orgonasípokig.

Források[szerkesztés]

http://www.vilaglex.hu/Fizika/Html/Fuvosok.htm

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Játékvezetői síp (magyar nyelven). [2012. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 24.)
  2. Nyelvsíp (magyar nyelven)[Tiltott forrás?]
  3. Ajaksípos hangszerek (magyar nyelven). [2013. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 24.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Whistles
A Wikimédia Commons tartalmaz Síp témájú médiaállományokat.
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap