Roberto Fonseca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roberto Fonseca
Életrajzi adatok
Született1975. március 29. (49 éves)[1]
Havanna
Származáskubai
SzüleiMercedes Cortes Alfaro
Roberto Fonseca, Sr.
Pályafutás
Műfajok
Hangszer
Tevékenység
KiadókEnja Records

Roberto Fonseca weboldala
SablonWikidataSegítség

Roberto Fonseca (Havanna, 1975. március 29. –) kubai dzsesszzongorista.

Pályakép[szerkesztés]

Roberto Fonsecát kiskorától kezdve zene vette körül: apja: Roberto Fonseca, Sr. dobos, édesanyja: Mercedes Cortes Alfaro, énekes, és fia is énekes. édesanyja Jesús „Chucho” Valdés zongoristával kötött előző házasságából született Emilio Valdés, dobos és Jesús „Chuchito” Valdés Jr., zongorista.

Eleinte a dobok érdekelték, de nyolcévesen már inkább a zongora. Tizennégyéves korában az amerikai dzsessz és a hagyományos kubai ritmusok ötvözésével kísérletezett. 1991-ben, tizenötévesen megjelent a havannai Jazz Plaza Fesztiválon.

Fonseca a kubai Instituto Superior de Arte-ban tanult, ahol zeneszerzésből szerzett mesterfokozatot, bár gyakran mondja, hogy nagyon rossz tanuló volt. A diploma megszerzése után elhagyta Kubát, hogy megtalálja saját hangját.

Első albumát, az "En El Comienzot" − amelyet Javier Zalbával és a Temperamento együttessel vett fel − 1999-ben Kuba legjobb dzsesszalbuma díjjal jutalmazták. Ez a siker arra ösztönözte, hogy két szólólemezen dolgozzon (Tiene Que Ver, Elengo).

2001-ben a Fonseca Japánba ment a „No Limit: Afro Cuban Jazz” felvételére. Ugyanebben az évben a Buena Vista Social Clubbal is turnézott. A Buena Vista Social Club turnéja bejárta a világot, több mint 400 koncerttel. Ibrahim Ferrer lemezeit népszerűsítették olyan zenészekkel, mint Cachaíto López, Manuel Guajiro Mirabal és Manuel Galbán, és olyan helyszíneken játszottak, mint a Frankfurt Alte Oper, a Palais des Congrès (Párizs), az Albert Hall (London), a Beacon Theatre (New York) és a Sydney-i Operaház (Ausztrália).

A turné után 2007-ben Fonseca megkomponálta a Zamazut alkotó dalok mindegyikét, ami az összes hatásának az eredménye: az afro-kubai zene, a dzsessz, a klasszikus zene és a hagyományos kubai zene. A Zamazu album „Llego Cachaito” című számát a 2008-as Will Smith Hancock című filmben is használták.

A 2009-es Akokan című albumával Fonseca egy élő show varázslatát, erejét és improvizációját szerette volna stúdióba vinni. Producereként kreativitásra és intenításra ösztönözte a zenészeket egy kvartett formációval és zenekarával, amellyel az elmúlt 12 évben játszott.

2013-ban a Fonseca hetedik stúdióalbumát, a Yo-t Grammy-díjra jelölték. A kubai zene afrikai gyökereit feltáró album olyan afrikai zenészekkel való együttműködéseket tartalmaz, mint Fatoumata Diawara.

A Fonseca kilencedik, Yeshun című stúdióalbumához a Fonseca két, joruba vallásból származó vízistenség nevéből merített ihletet. Más kubai előadók, például Danay Suárezzel való együttműködését tartalmazó albumának címén keresztül Fonseca össze akarta hasonlítani a víz vitalitását és folyékonyságát a zenével.

2010-ben és 2016-ban Fonseca volt Omara Portuondo amerikai turnéinak zenei vezetője.

A Fonseca által csodált művészek között van Mayra Andrade, Zöld-foki Köztársaságból származó énekesnő, és Raul Midón, amerikai gitáros.

Albumok[szerkesztés]

  • Roberto Fonseca: Tiene Que Ver (1999)
  • Temperamento: En el Comienzo (1999)
  • Roberto Fonseca: No Limit (2001)
  • Roberto Fonseca: Elengo (2001)
  • Roberto Fonseca: Zamazu (2007)
  • Roberto Fonseca: Akokan (2009)
  • Roberto Fonseca: Live in Marciac (2010)
  • Roberto Fonseca: Temperamento (2011)
  • Roberto Fonseca: Yo (2012)
  • Roberto Fonseca: Abuc (2016)
  • Roberto Fonseca: Yesun (2019)

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 4.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Roberto Fonseca című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.