Rheinmetall ROSY

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ROSY ködgránát-vetők egy magyar Lynx harcjárművön

A ROSY (Rapid Obscuring System, magyarul: gyors elrejtő rendszer) egy multispektrumú 40 milliméteres ködgránát-vető rendszer, amelyet a német Rheinmetall konszern fejleszt és gyárt. A ROSY hagyományos ködfejlesztő megoldásoknál gyorsabban: egy másodpercen belül nagy területű, multi-spektrális füstfüggönyt állít elő. A mesterséges köd hatékonyan rejti el a járművet a látható fény illetve az infravörös-tartományban működő rendszerek elől valamint a távolságmérő és rávezető lézerek működését is gátolja. A füstfüggöny legalább 15 másodpercig megmarad, időt biztosítva a járműnek, hogy visszavonuljon vagy kedvezőbb pozíciót vegyen fel. Maguk a ködgránát-vetők legyező-alakúak és egyenként öt ködgránátot tartalmaznak. Ezekből akár három is egymásra illeszthető, így egy-egy irányba akár 15 töltet is bevethető. Ez azt jelenti, hogy újratöltés nélkül akár több támadási kísérlet is elhárítható. Négy ROSY indító képes 360°-os védelmet biztosítani. A ködgránátok indítása történhet manuálisan illetve érzékelőkhöz csatlakoztatva automatikusan is aktiválódhatnak, ha az önvédelmi rendszer fenyegetést érzékel. A ROSY könnyen integrálható harckocsikhoz, könnyű katonai járművekhez, teherautókhoz vagy akár távirányított fegyverrendszerekhez. [1]

A ROSY rendszert a Magyar Honvédség új Lynx harcjárművei is alkalmazzák.[2]

Jellemzők[1]
Töltet átmérője 40 mm
Töltet hossza 280 mm
Töltet tömege 540 g
Kivető tömege 12 kg/db (öt ködgránáttal töltve)
Töltet tartalma 160 g vörös foszfor
Kivetési távolság kb. 25 m
Hatásos időtartam minimum 15 sec


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://www.rheinmetall.com/media/editor_media/rheinmetallag/events/land_forces_2021/rosy/Rosy_Rapid_Obscuring_System.pdf. [2022. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 17.)
  2. https://www.rheinmetall.com/en/rheinmetall_ag/press/news/latest_news/index_30464.php. [2022. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 17.)