Rend (mezőgazdaság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szalmarend a learatott búzaföldön
Begyűjtésre váró lekaszált, silózandó széna

A rend egy sor levágott (kaszált) szálas takarmány ( széna, lucerna vagy learatott gabonaszár.) A haszonállatok egész éves takarmányozásához szükséges szálas takarmányt áprilistól novemberig terjedő időszakban szükséges megtermelni. A szálas takarmányok kaszáláskor nem légszáraz állapotúak ezért tartósításukról kell gondoskodni. A tartósítás ebben az esetben szárítást jelent. A rendet a földeken szárítják, így lehetővé téve a további munkafolyamatokat, ami lehet bálázás, vagy begyűjtés. A rendekbe szedett takarmányt a kaszálás után rendkezelők segítségével szellőztetik, forgatják és tovább rendezik amíg a kívánt paramétereket elérik a bálázás vagy begyűjtés előtt.[1]

A takarmánynövényekhez használt önjáró kaszák egyszerre vágják le a terményt, és hozzák létre a rendet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Windrow című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A takarmányozás alapjai|Digitális Tankönyvtár (magyar nyelven). regi.tankonyvtar.hu. [2021. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 25.)