Ray Thomas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ray Thomas
Életrajzi adatok
Születési névRaymond Thomas
Született1941. december 29.[1][2]
Stourport-on-Severn
Elhunyt2018. január 4. (76 évesen)[1][2]
Surrey
Pályafutás
Műfajokprogresszív rock
Hangszer
Hangbariton
Tevékenység
  • énekes
  • dalszerző
  • énekes-dalszerző
  • szaxofonos
IPI-névazonosító00041501823

Ray Thomas weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ray Thomas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ray Thomas (Stourport-on-Severn, 1941. december 29.Surrey, 2018. január 4.) angol multiinstrumentalista zenész: énekes, fuvolás, szaxofonos, nagybőgős, szájharmonikás. Az angol progresszív rock együttes, a The Moody Blues alapító tagja és zeneszerzője.

Pályafutása[szerkesztés]

Az 1950-es évek végén a Saints & Sinners zenekarban nagybőgősként kezdett játszani. 1959-ben az El Riot and the Rebels élén énekesként és szájharmonikásként szerepelt. Itt John Lodge gitáros és Mike Pinder billentyűs közreműködésével a zenekar meglehetősen sikeres volt. 1963-ban néhány televíziós szereplésen a The Beatlesszel együtt szerepeltek.

1964-ben Pinderrel megalapították a The Moody Bluest, amelyhez 1966-ban Lodge is csatlakozott, egészen 2002-es távozásáig velük gitározott. Ray Thomas énekesként és dalszerzőként szerepelt, amellett legfontosabb hangszerei a fuvola és a szájharmonika voltak. Az 1968-as Legend of a Mind című, Timothy Francis Leary-nek szentelt szám idővel kultikus szintre emelkedett.

A Moody Blues 1973-1978 közötti „kreatív szünetelésekor” Ray Thomas két szólólemezt adott ki, amelyek közül az első némi kereskedelmi sikert aratott, míg a második nem került fel a listákra. A zenekar 2010-ben újra kiadta ezt a két albumot és kiegészítette a The Trouble With Memories című dallal.

2002-ben otthagyta a zenekart és visszavonult a magánéletbe, részben egészségi és életkori okok miatt, de valószínűleg a Moody Bluestól való bizonyos elidegenedése miatt is, amelyben már évek óta nem játszott központi szerepet.

2014-ben bejelentette, hogy prosztatarákja van. 76 éves korában hunyt el.

Albumok[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • 1975: From Mighty Oaks, with Nicky James, UK No. 23
  • 1976: Hopes, Wishes and Dreams, with Nicky James
The Moody Blues

The Moody Blues[szerkesztés]

  • The Moody Blues

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ray Thomas című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.