README

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kép a cURL README fájljáról

A README fájlinformációkat tartalmaz más fájlokról egy könyvtárban, vagy egy számítógépes szoftver archívumában. Mint a dokumentáció egy formája, általában csak egy egyszerű szövegfájl, melynek neve lehet Read Me, READ. ME, README. TXT, README.md (a markdown nyelvet használó fájlokra), README.1ST vagy egyszerűen README.

A fájl nevét általában nagybetűvel írják. A Unix-szerű rendszerekben könnyen észrevehetővé teszi – mind azért, mert a kisbetűs fájlnevek gyakoribbak az ilyen rendszerekben, mind azért, mert hagyományosan az ls parancs ASCII-kód sorrendben rendezi és jeleníti meg a fájlokat, ezért először a nagybetűs fájlnevek jelennek meg.[nb 1]

Tartalom[szerkesztés]

A fájl általában az alábbiak közül egyet vagy többet tartalmaz:

Története[szerkesztés]

Nem világos, hogy mikor kezdődött a használata, de már az 1970-es évek közepén is találunk rá példát. A korai Macintosh-rendszerszoftver mindig telepített egy Read Me-t az indítólemezre, mely általában harmadik féltől származó szoftvereket kísért.

Különösen az ingyenes szoftverekben és a nyílt forráskódú szoftverben van hosszú múltja a README fájloknak; a GNU kódolási szabványok pedig ösztönözik a felvételét a "csomag általános áttekintésének" biztosítására.

Mióta a web mint a szoftverterjesztés de facto szabvány platformjára emelkedett, számos szoftvercsomag a fenti kiegészítő fájlok és információk egy részét átvitte (vagy esetenként átmásolta) egy weboldalra vagy wikire, néha magában a README-t is, néha csak egy rövid README fájlt hagyva maga után, a szoftver új felhasználója által igényelt összes információ nélkül.

Az utóbbi időben a népszerű GitHub saját Git-tárháza is erősen ösztönzi a README fájl használatát - ha szerepel egy fő (legfelső szintű) könyvtárban, akkor automatikusan megjelenik a fő weboldalon. Habár az egyszerű szövegfájl is támogatott, különféle fájlkiterjesztések és formátumok szintén támogatva vannak, és a HTML formátumba való konvertálás figyelembe veszi a fájl fájlkiterjesztését - például egy "README.md" fájl GitHub Flavored Markdown fájlként lenne kezelve.

Általános kifejezésként[szerkesztés]

A "readme fájl" kifejezést néha általános céllal is használják, hasonló célú fájlokhoz. Például számos ingyenes szoftvercsomag forráskódjának terjesztése, különösen a Gnits szabványokat követők vagy a GNU Autotoolsszal készített csomagok forráskódterjesztései tartalmazzák a readme fájlok alapvető készletét:

README Általános információ
AUTHORS Készítők listája
THANKS Köszönetnyilvánítások
CHANGELOG Részletes változási napló, a programozók számára
NEWS Alapvető, szűk változási napló a felhasználók számára
INSTALL Telepítési útmutató
COPYING / LICENSE Szerzői jogi és licenszinformációk
BUGS Ismert programhibák és útmutatások az újak jelentésére
CONTRIBUTING / HACKING Útmutató a projekt leendő közreműködőinek

Szoftverekkel általában terjesztenek más fájlokat, amelyeket között szerepel a GYIK és a TODO fájl, amely felsorolja a lehetséges jövőbeni változásokat.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Gyakran már nem ez a helyzet, de az LC_ALL = C ls megmutatja a régebbi viselkedést.

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a README című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További irodalom[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]