Pszt! (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pszt!
South Park
10. évad, 7. epizód
Eredeti címTsst
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám1006
Első sugárzás2006. május 3.
Első sugárzás Magyarországon2007. november 16. (Cool TV)
2007. november 17. (MTV)
Kronológia
ElőzőA medvedisznóember
KövetkezőVilágok harca
A South Park epizódjainak listája

A Pszt! (Tsst!) a South Park című rajzfilmsorozat 146. része (a 10. évad 7. epizódja). Elsőként 2006. május 3-án sugározták az Egyesült Államokban. Magyarországon 2007. november 16-án mutatta be a Cool TV. Ebben a részben Eric Cartman viselkedési zavarait anyja, Liane, különféle TV-műsorok segítségével próbálja orvosolni, de egyik dadás műsor sem válik be. Végül Cesar Millan "A csodálatos kutyadoki" című műsora lesz az, ami elhozza a megoldást.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Cartman alaposan kihúzza a gyufát Mr. Mackeynél, amikor egyik osztálytársát, Billy Turnert egy zászlórúdhoz bilincseli, majd közli vele, hogy megmérgezte a tejét, és az ellenszert csak úgy tudja bevenni, ha lefűrészeli az odabilincselt lábát. Állítása szerint ezt azért tette, mert Billy lekövérezte őt. Liane elkeseredett, mert nem tudja megnevelni a fiát, de Mr. Mackeynek van egy ötlete. Számtalan TV-műsor van, amelyben dadusok foglalkoznak kezelhetetlen gyerekekkel. Úgy véli, ha benevezik Cartmant, akkor talán eredményt érhetnek el. Az első alkalom csúfosan végződik: Cartman idegileg kiborítja a dadust, amikor azzal gúnyolja, hogy menopauzája miatt sosem lesz férje és saját gyereke. A második próbálkozás is katasztrofálisan végződik: három nap alatt úgy kiborítja ezt a dadust is, hogy az pszichiátriai intézetbe kerül, ahol az egész napját azzal tölti, hogy a saját székletével táplálkozik. Végül Liane kétségbeesésében Cesar Millant a kutyadokit keresi fel, aki nem gyerekek, hanem kutyák megnevelésével foglalkozik.

Cesar nem emberként, hanem kutyaként közelíti meg Cartmant, akit domináns, agresszív, és mozgáshiányos egyedként definiál. Nem hajlandó odafigyelni rá, sem a nevén szólítani őt. Megtanítja rá Liane-t, hogyan viselkedjen úgy, mintha ő lenne a falkavezér. A nyomaték kedvéért amikor fegyelmez, belecsíp Cartman nyakába, ahogy a kutyáknál is szokta tenni. Pórázon fogva sétáltatják őt az utcán, majd KFC-s csirkéből esznek, mielőtt ő is tenné. Cartman behódoló magatartást mímel, de Cesar leleplezi, hogy nem viselkedik őszintén. A teljesen kétségbeesett Cartman úgy dönt, elszökik otthonról, így talán felhívhatja magára a figyelmet. Cesar megnyugtatja Liane-t, hogy magától is haza fog jönni. Így is történik: miután minden iskolatársa elzavarja őt a viselkedése miatt, bőrig ázva, szomorúan megy haza, miközben Liane és Cesar nagyszerűen érzik magukat. Vacsorát kap, és bár újra elkezdene dominánsan viselkedni, Liane megmutatja neki, hol a helye. Cartman teljesen elszörnyed, amiért képtelen ellentmondani Liane-nek, és még a fogát is megmossa a kérésére. Úgy dönt, meg kell ölnie az anyját. Ebben viszont senki nem hajlandó segíteni a külsőre is igényesebbé vált Cartmannek, így úgy dönt, egyedül akciózik. A döntő pillanatban azonban mégsem képes megtenni, miután jó énje és a benne lakozó "démon" összecsapnak, és végül a gonoszság elhagyja őt.

Másnap Liane hatalmas meglepetésére Cartman reggelit csinál, leckét ír, és elegánsan fel van öltözve. A változást meg akarja köszönni Cesarnek, akit elhív a Pillangókisasszonyra, de az nemet mond, közölve, hogy Liane-re csak mint ügyfél tekint, és mivel a munkája véget ért, így elhagyja a várost. A csalódott Liane figyelmét így a fiára fordítja, és megfeledkezvén a tanultakról, újra biztosítja arról, hogy bármit megkap, amit csak szeretne. Az ártatlan arcot vágó Cartman így végül újra egy elkényeztetett gonosz gyerek lesz...

Megjegyzések[szerkesztés]

  • Cartman az epizód során megváltozik kissé külsőre: mivel lead pár kilót, így egyes jelenetekben soványabbnak hat.
  • Kiderül, hogy Cartman balkezes.
  • A jelenetben, ahol az anyjának a megölését tervezi, a tervében az olvasható, hogy a gyilkosságot Tokenre akarja kenni.
  • Billy Turner odabilincselése a zászlórúdhoz hasonló módon történik, mint ahogy Mel Gibson járt el a Mad Max című filmben.
  • Jimmy azt kérdezi Cartmantől, hogy mi a vezetékneve, hogy ezzel bizonyítsa, hogy tényleg jóbarátok. Ez utalás arra is, hogy a karakter vezetékneve megváltozott az idők során: a korai epizódokban még Swanson volt, később pedig Valmer lett.
  • Amerikában az epizódot cenzúrázták a székletét elfogyasztó dadus jelenetében, túl gusztustalannak találva azt. Magyarországon változtatás nélkül adták azt le.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]