Prince of Persia (videójáték, 1989)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Prince of Persia (videojáték, 1989) szócikkből átirányítva)
Prince of Persia
Fejlesztő Brøderbund
Kiadó Brøderbund
Tervező Jordan Mechner
Sorozat Prince of Persia
Platformok Apple II, Amiga, Amstrad CPC, GB, GBC, Game Gear, NES, Atari ST, ZX Spectrum, SAM Coupé, Mac OS, Master System, SNES, Sega CD, Sega Mega Drive, Sharp X68000, TurboGrafx-CD, PSN, MS-DOS, Xbox 360 (XBLA), iOS
Kiadási dátum 1989. október 3.[1]
Műfaj Platformjáték
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó digitális letöltés
A Prince of Persia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Prince of Persia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Prince of Persia (gyakran a POP vagy PoP rövidítést használják) egy platformjáték, amit Jordan Mechner alkotott és 1989-ben jelent meg először Apple II gépre és mérföldkő volt a videójátékokban található animáció minőségének tekintetében.

A játék jelentős sikereket ért el, 2 milliónál is több példány kelt el belőle (ez az akkori viszonyok közt hatalmas teljesítmények számított) és szinte az összes jelentősebb platformra megjelent, a játéknak később pedig számos folytatása készült el, ezzel lefektetve a Prince of Persia sorozat alapjait.[2]

A játékosok körében annak ellenére tett szert nagy népszerűségre, hogy első látásra kissé repetitívnek tűnt.[3] Ezt elkerülendő megjelentek a különféle logikai feladványok és csapdák, amik a Herceg útja során felbukkanva nehezítették küldetése teljesítését, mindezek pedig életszerű, folyamatos mozgással jelentek meg a képernyőn. A játék hatása tagadhatatlan a műfajban, amik átvették a fix pályafelépítést (ellenben például a Mario oldalra haladó pályatervezésével), az irányítását és a folyamatos animációkat.[4]

Történet[szerkesztés]

A játék Perzsiában játszódik. Amikor a szultán külföldi hadjáratra indul, tanácsosa (vizier) magához ragadja a hatalmat. Jaffarnak a trón megszerzésében csak a szultán lánya jelent akadályt, akit a tornyába zárat és megfenyegeti, ha nem lesz a felesége, akkor kivégezteti. A főhős egy rejtélyes utazó (akinek neve nem ismert), a hercegnő szerelme, ezért Jaffar parancsára a katakombákba vetik. A játékosnak innentől 1 óra áll a rendelkezésére, hogy kiszabaduljon, legyőzze Jaffart és eljusson a hercegnőhöz.

Jaffar karakterét feltehetően egy valós személy, Ja’far ibn Yahya ihlette, akit lefejeztettek a hercegnővel folytatott állítólagos viszonya miatt. (A család akkoriban jelentős hatalom birtokában volt, így a halála mögött a politikai okok sem kizártak.)

Játékmenet[szerkesztés]

A cselekmény valós időben játszódik, így a játékosnak szünet nélkül kellett teljesítenie a játékot azokon a platformok, ahol nem volt mentési pont a pályák elején. Amennyiben a játékos meghal, akkor az előző mentési ponttól folytathatja (általában az adott pálya elejétől). A játékot csak akkor kell teljesen újrakezdenie, ha kifut a rendelkezésre álló 60 percből. A játékban adott számú életereje van a Hercegnek, a kisebb esések, leeső kövek, kék üvegcsék és az ellenfél kardcsapása eggyel csökkenti az életerejét, míg a csapdák, nagyobb esések, vagy ha kardja előrántása előtt az ellenfele lesújt, akkor az összes életereje elfogy. A maximális életerő a nagyobb piros üvegcsék megtalálásával növelhető (rejtett vagy nehezen megszerezhető helyeken), míg a kisebbek egy életerőt töltenek vissza. A zöld a Herceget pille könnyűvé varázsolja (nem sérül, ha lezuhan), de létezik olyan változat is, ami a feje tetejére állítja a képernyőt.

A negyedik pályán egy varázstükör szétválasztja lelkét, a sötét tükörképét pedig az utolsó tizenkettedik pályán úgy győzheti le, ha elteszi kardját és újra egyesülnek, mert ha megöli, akkor ő is meghal. A legvégén Jaffarral is meg kell küzdeni.

Fejlesztés[szerkesztés]

Mechner egy rotoscoping-nak nevezett eljárást használt és filmre vette, ahogy öccse, David fehér ruhában különféle mozgásokat hajt végre, majd ezeket a játékba is átültette.[5] A másik érdekessége a játéknak maga a harc volt, ugyanis a korabeli játékokban szinte csak lőfegyvereket lehetett használni, míg a itt a Hercegnek karddal kellett az ellenfelekkel megküzdenie. Saját bevallása szerint Az elveszett frigyláda fosztogatói (főleg az első 10 perce, a csapdák és az akrobatikus mozgás kialakításában) volt a fő inspiráció a játék megalkotásánál.[6]

Változatok[szerkesztés]

A Prince of Persia eredetileg Apple II-re jelent meg 1989-ben majd egy évre rá az Amiga, Amstrad CPC, Atari ST és IMB PC (DOS), 91-ben pedig a Sharp X68000 és TurboGrafx-CD (japán) változatok is elkészültek. 1992-ben az otthoni konzolok folyamatos térnyerésének köszönhetően Sega Master, Sega CD, TurboGrafx-CD (USA), NES, Game Boy jelentek meg, illetve Macintosh és SNES verziók egy kicsit jobb grafikai megjelenítéssel. (Az SNES változat néhány új pályát is tartalmazott.)[7] A Sega Mega Drive 1993-ban, Game Boy Color 1999-ben kapta meg a maga Prince of Persia átiratát, mobiltelefonra pedig a 2000-es évek elején érkezett meg a Java változat.

A Prince of Persia: The Sands of Time néhány változata tartalmazta a játékot vagy annak a legelső pályáját, felújítva. A Prince of Persia: The Forgotten Sands Wii változata pedig a játék Apple II verzióját tartalmazta.

A TurboGrafx-CD és Sega CD változatok a formátumuknak köszönhetően animált átvezető jeleneteket tartalmaztak szinkronnal és zenei résszel és a grafikájuk is szebb, tekintve, hogy a Macintosh verzió alapján készült.

A Sega Mega Drive változat is jobb grafikával és háttérzenével büszkélkedhet, ráadásul 4 új pályát és új üvegcséket is tartalmazott. (Megállították az időt vagy megnövelték a játék teljesítéséhez rendelkezésre álló időt.)

Az SNES változat az audiovizuális részen kívül még abban is különleges volt, hogy az eredeti 13 pálya módosult több lehetőséggel, valamint 7 új pályát is tartalmazott. A főellenségek legyőzésénél a kardpárbaj mellett szerepet kapott a támadások elkerülése. A többi változattal ellentétben itt a játékos 2 órát kapott, hogy megmentse a hercegnőt. A játék elején látható, ahogy a főhős a hercegnőnek udvarol, majd Jaffar parancsára börtönbe vetik és megkínozzák. (A kínzás csak a japán változatban látható, a többiből egyszerűen kivágták.)[8]

Feldolgozások és modok[szerkesztés]

2007-ben Prince of Persia Classic néven megjelent egy feldolgozás a Gamelofttól. Xbox Live Arcade rendszerére június 13-án jelent meg, a Playstation Network változatra 2008. október 23-áig kellett várni. A pályatervezés és a történet nem változott, a karakter mozgása folyamatosabbá vált, és renderelt 3D-s grafikát kapott, a megjelenésén pedig a Sands of Time művészi hatása egyértelműen megállapítható.[9] A játékmenet változott kissé a kardpárbajok megváltoztatásának köszönhetően és bekerült például a falról elrugaszkodás is. A történeti rész mellé új játékmódok is kerültek, például a Time Attack vagy a Survival.[10]

A rajongók elkezdték feltérképezni a játékot, ami több pályaszerkesztő elkészülését eredményezte.[11][12] Számos elkészített pálya vált elérhetővé.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mechner, Jordan: A Prince of Persia megjelenése. jordanmechner.com, 2009. május 3. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  2. Stöckert Gábor (Stöki): Heti retro: Prince of Persia. iddqd.blog.hu, 2010. július 22. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  3. Mechner, Jordan: Jordan Mechner személyes bejegyzése a játék fejlesztéséről. jordanmechner.com, 1988. november 12. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  4. A Gametap elemzése Prince of Persia sorozatról. YouTube, 2008. november 7. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  5. Mechner, Jordan: Fejlesztési napló 1985. október 20.. jordanmechner.com, 1985. október 20. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  6. Richard Rouse III: A Gamasutra interjúja Jordan Mechnerrel. Gamasutra, 2004. december 24. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  7. Prince of Persia (SNES/SFC) változat. GameFAQs. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  8. Prince of Persia – A Japánban megjelent SNES változat nyitójelenete. YouTube. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  9. Suttner, Nick: 1UP értékelés a Classic változatról. 1UP.com, 2007. június 13. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  10. Az Xboxic értékelése a Classic kiadásról. Xboxic, 2007. június 14. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  11. Prince of Persia fájl formátumának leírása. Princed Development Team, 2008. január 5. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  12. Modding Community pályaszerkesztők a játékhoz. PoPOT.org. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  13. Modding Community letölthető pályák. PoPOT.org. (Hozzáférés: 2012. március 24.)

További információk[szerkesztés]