Pierre Guillaume Frédéric Le Play

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pierre Guillaume Frédéric le Play szócikkből átirányítva)
Pierre Guillaume Frédéric Le Play
Frederic Le Play.jpg
Született
1806. április 11.
Elhunyt
1882. április 5. (75 évesen)
Párizs
Foglalkozása közgazdász
mérnök
politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pierre Guillaume Frédéric Le Play témájú médiaállományokat.
Le Play (1837)

Pierre Guillaume Frédéric Le Play (La Rivière-Saint-Sauveur, 1806. április 11.Párizs, 1882. április 5.) francia mérnök, szociológus, közigazgatási statisztikus, társadalomtudós. A konzervatív társadalomfilozófia atyja.

Frédéric Le Play szobra a Luxembourg-kertben

Hivatását tekintve bányamérnök, Saint-Simon tanítványa és szenátor volt. A politikai katolicizmus tanait hirdette, nézetei Apponyi Albert és Károlyi Sándor gróf révén terjedtek el Magyarországon. A tudományos szociológia megteremtőjének tekintik. Az önkéntes társulások híve volt, s a családok megerősítésében vélte felfedezni a társadalom fejlődésének legfőbb mozgatórugóját, ugyanakkor nem ellenezte a szabad versenyt sem. Írásai az 1870-es évek második felében jelentek meg.

A magyarországi szociológiai kutatásokat az 1846-ban hazánkban járt francia katolikus szociológus, Le Play indította meg. Feldolgozta Hatvan társadalmi rétegződését, és leírta egy öttagú hatvani jobbágycsalád életviszonyait. Műve 1850-ben jelent meg magyarul, Horváth Mihály szerkesztésében, de az alkalmazott módszerek fejlettsége ellenére a történelmi körülmények miatt nem volt hatással a magyar tudományos életre. Az ok részben a társadalomtudományi érdeklődés általános visszaesése volt a szabadságharc bukását követően, részben Le Play „romantikus antikapitalista" moralizálása, amellyel a 19. század végén és a 20. század elején sem vállalnak közösséget a kibontakozó magyar szociológia művelői. Szemléletükben nem hozzá, hanem a társadalompolitikai írások szerzőihez kötődtek

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Le Play: A munkásviszonyok reformja. Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 1903. Geőcze Sarolta bevezető tanulmányával.
  • Kovács Ákos: Tisza menti jobbágy a Zagyva partján. Le Play adatainak forráskritikája. 1994.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]