Pemetefű-busalepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pemetefű-busalepke
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Busalepkefélék (Hesperiidae)
Nem: Carcharodus
Tudományos név
Carcharodus flocciferus
(Zeller, 1847)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pemetefű-busalepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pemetefű-busalepke témájú médiaállományokat és Pemetefű-busalepke témájú kategóriát.

A pemetefű-busalepke (Carcharodus flocciferus) a busalepkefélék családjába tartozó, Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában honos lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A pemetefű-busalepke szárnyfesztávolsága 2,7-3,4 cm. Alapszíne barnásszürke, némi ibolyás árnyalattal és sötétebb barna márványozással. Az elülső szárnyak közepén foltokból álló széles barna harántsáv húzódik, amelynek belső határa elmosódik, külső szegélye domború, éles. A szárnyak széle felé viszonylag nagy, áttetsző-fehéres, szögletes foltok találhatók. A hátulsó szárnyon egy nagyobb fehér (ez különbözteti meg a mályva-busalepkétől) és 1-3 kisebb fehér pötty látható. Az elülső szárny fonákján a barna, a hátulsóén az ibolyásszürke az alapszín, elszórt fehér foltokkal. A szárnyak szélén hosszú fehér csíkok, nyílhegyszerű foltok vannak, amelyek a szárnyszegély rojtjait is átszelik. A csápbunkó vége tompa.

A pete gömbölyű, barnás, hosszában bordázott.

A hernyó rövid, zömök; feje fekete; hosszú fehér szőrökkel díszített teste galambszürke, elmosódott pontozott hátvonallal.

Változékonysága nem számottevő.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A tisztesfű-busalepke és a mályva-busalepke hasonlít hozzá.

Elterjedése[szerkesztés]

Európában (a Brit-szigetek és Skandinávia kivételével), valamint Nyugat- és Közép-Ázsiában (egészen az Altajig) honos. Magyarországon nem ritka, szórványosan az egész országban megtalálható.

Életmódja[szerkesztés]

Nedves, tápanyagszegény réteken, lápréteken fordul elő, a hegyekben 2200 méterig is hatolhat. Dél-Európában és Magyarországon két generációja is felnő évente (az imágók repülési ideje május eleje-június közepe és július közepe-szeptember közepe), míg északabbra (Németországban) a második generáció csak néha kel ki a bábból. A nőstények a tápnövény (többnyire orvosi tisztesfű, néha más Stachys vagy pemetefű (Marrubium) fajok) leveleinek felső oldalára rakják le petéiket. A kikelő hernyók a levelekből kis búvóhelyet szőnek maguknak. A második generáció hernyói félig fejlett állapotban áttelelnek és a következő év április-májusában bebábozódnak.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]