Pavapuro GB

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pavapuro GB
FejlesztőKonami Computer Entertainment Nagoya
KiadóKonami
SorozatDzsikkjó Powerful Pro jakjú
PlatformokGame Boy
Kiadási dátum1998. március 26.
MűfajSport
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A Pavapuro GB[* 1] baseball-videójáték, a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú sorozat első kézi konzolos tagja, melyet a Konami fejlesztett és jelentetett meg. A játék 1998. március 26-án jelent meg, kizárólag Game Boyra.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

A Pavapuro GB a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú sorozat első kézi videójáték-konzolos tagja. A hardver korlátai miatt kimaradt a játékból a sorozat egyik legfőbb korai húzóerejének számító folyamatos hangkommentár, a stadionbemondó és a rajongói buzdítások, valamint számos játékmód is. A csapatok játékoskeretei az 1998-as Nippon Professional Baseball-szezon kezdetei állapotokat tükrözik, azonban a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 5-höz hasonlóan az adócsalással megbukott játékosok nem szerepelnek a játékban. A játékban nem található egyetlen kandzsi sem, minden hiraganával van kiírva. A játék optimalizálva van a Super Game Boy-kiegészítőre, így azt színesen is lehet játszani a Super Famicom otthoni videójáték-konzolon.

A Pavapuro GB a Konami utolsó baseballjátéka az eredeti Game Boyra, a cég egy évvel később Game Boy Coloron elindította a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú sorozat kézi konzolos mellékágát, Pavapuro-kun Pocket címmel.

A játékot a Konami nagojai fejlesztőstúdiója készítette el, a Diamond Head nem működött közre a fejlesztésben.

Játékmódok[szerkesztés]

A hardver korlátai miatt nem szerepel a játékban a sorozat névjegyévé vált Success mód, illetve a szezonmód sem. A játékosok kizárólag mérkőzésmódban játszhatnak, ahol a Nippon Professional Baseball tizenkét csapata közül választva mérhetik össze a tudásukat a mesterséges intelligencia vagy a Game Link Cable segítségével egy másik játékossal szemben. Ezek mellett az adatmódban meg lehet nézni a lejátszott meccsek végeredményeit. Mivel a Game Boynak kevesebb gombja van mint a korszak otthoni konzoljainak, ezért a játék irányítási sémája a rivális Famista rendszerét követi: a bázisokra való dobásnál az egyik akciógomb nyomva tartása mellett a d-paden is le kell nyomni az adott bázishoz tartozó iránygombot. A Pavapuro GB-ben a védőjátékosok mindössze három pozícióba vannak besorolva (elkapó, illetve belső- és külső védő).

Az egy évvel később megjelent Pavapuro-kun Pockettel szemben a védőjáték és a bázisfutás teljesen manuálisra is állítható. Mivel a hardver korlátai miatt a képernyő rendkívül lassan scrollozik, így az megnehezíti a védőjátékot, ezért a Pavapuro-kun Pocket sorozat első kettő, Game Boy Colorra megjelent címében kizárólag automata védőjáték van.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játékot 20/40-es összpontszámmal értékelték a Famicú japán szaklap írói, ezzel messze a sorozat leggyengébb kritikai fogadtatásban részesült tagja. Gyenge pontként emelték ki a lassú képernyőváltást, valamint a hangkommentár és a Success mód hiányát.[1]

A játékból 13 021 példányt adtak el Japánban.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. (パワプロGB; Hepburn: Pawapuro GB?; a Pavapuro az erő[teljes] és a profi szavak összerántása)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]