Paul Simon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Simon
Paul Simon at the 9-30 Club (b).jpg
9:30 Club, Washington, 2011. május
Életrajzi adatok
Születési név Paul Frederich Simon
Született 1941október 13. (73 éves)
Newark
Házastársa Carrie Fisher
Edie Brickell
Pályafutás
Műfajok Rock
Folk
Díjak Polar Music Prize
Kiadók Big Records, Columbia

Paul Frederich Simon (USA, New Jersey, Newark Heights, 1941. október 13.) tizenkétszeres Grammy-díjas amerikai énekes és dalszövegíró, az egykori Simon and Garfunkel duó egyik tagja.

Jelenleg sikeres szólókarriert folytat. A Time Magazin 2006-ban a világunkat formáló 100 legjelentősebb ember közé sorolta.[1]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar zsidó család fiaként született az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja a Magyar Rádió első hegedűseként emigrált. Zenei karrierje gimnazista korában kezdődött a Forest Hills High School tanintézetben, ahol megismerkedett Art Garfunkellel, akivel duót alapítottak és eleinte Tom és Jerry álnéven léptek fel. 1957-ben jelent meg a duó első munkája, a Hey, Schoolgirl a Big Records gondozásában.

1957 és 1964 között több mint 30 dalt írt, és alkalmanként együtt dolgozott Garfunkellel továbbra is Tom és Jerry néven. Ebből az időből származnak az Our Song, a That's My Story, és a Surrender, Please Surrender számok többek között.

1964-ben kötött szerződést a duó a Columbia Records kiadóval. A Columbia Records úgy döntött, hogy egyszerűen Simon and Garfunkel néven fogja szerepeltetni őket. Ugyanebben az évben ki is adták a Wednesday Morning, 3 A.M. című albumot, ami viszonylag sikertelen volt, csak a The Sounds of Silence című szám örvendett népszerűségnek.

A kudarc után Paul Simon az Egyesült Királyságba utazott, és szóló karriert folytatott. Ennek eredményeként született 1965-ben a The Paul Simon Song Book, amit az Egyesült Királyságban adtak ki. Amikor azonban a The Sounds of Silence anyagi sikert kezdett hozni, visszatért az Egyesült Államokba és újra Garfunkellel kezdett zenélni. Simon és Garfunkel 1966-ban adták ki közösen a Parsley, Sage, Rosemary and Thyme és a Sounds of Silence című albumokat, 1968-ban pedig a Bookends címűt. Ezeket követte 1969-ben a Bridge Over Troubled Water című.

Az 1970-es évek elejétől kezdve Paul Simon újra Garfunkel nélkül kezdett zenélni és kiadta a 1972-ben a Paul Simon című albumot. 1985-ben részt vett a We Are the World projektben, majd 1986-ban előrukkolt a Graceland albummal, ami nagy sikert aratott. 2000-ben jelent meg a You're the One című stúdióalbuma, ami nem lett olyan népszerű, mint a Graceland. A legutóbbi Paul Simon album 2011-ben jelent meg a So beautiful or so what.

Pedagógiai és jótékony tevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Paul Simon kiemelkedő tevékenységet folytat az iskolás gyermekek zenei nevelésében. 2003 óta hivatalos támogatója a Little Kids Rock[2] non-profit projektnek, amely térítésmentesen hangszerekkel látja el és ingyenesen oktatja zenére az iskolásokat szerte az Egyesült Államokban.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]