Patz Dóri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Patz Dóri
Életrajzi adatok
Születési névPatz Dorottya
Született1941 vagy 1942
Elhunyt2020. október 17.
Nemzetiségemagyar
FoglalkozásaAz első magyar sztármodell, manöken, divattervező, tanár
A Wikimédia Commons tartalmaz Patz Dóri témájú médiaállományokat.

Patz Dóri, Bánfai Györgyné (1941 vagy 1942[1]2020. október 17.) Az első magyar sztármodell, manöken, divattervező, tanár, „a magyar divatvilág állócsillaga”.

Élete[szerkesztés]

Gyermekkorában versenyszerűen úszott, és műugró volt. 1957-ben a Balaton Szépe verseny ötödik helyezettje lett.[2]

Az Aratóné szalonban tanult varrni, és ott fedezték fel, alig 15 évesen.[3] Az átlagosnál magasabb, és karcsúbb volt. Ettől kezdve folyamatosan kapta bemutatókra a felkéréseket.

Különleges, társaitól eltérő utat választott, nehezebbet, de eredményesebbet. Hétköznapjait a tervezőasztal mellett töltötte, s rajzkészségének köszönhetően szép modellek kerültek ki keze alól. Modelljei a Fővárosi Kézműipari Vállalat bemutatóján is felvonultak, egyszerre volt ruhákat bemutató manöken és gyermekruha tervező is. Patz Dóri tanított is egy manökenképző tanfolyamon. Tanítványai közül többen sikerrel szerepeltek jelentős bemutatókon.[4]

1971-ben (Fotó: Szalay Zoltán)

A 60-70 és a 80-as évek sztármanökenje. Számtalan esetben vett részt divatbemutatón és fotózáson a főváros szállodáiban, az InterContinentalban, a Gellért Szállóban avagy a Gundel étteremben rendezett divatbemutatókon. Rotschild Klára bemutatóin is, ahol a szépség, a jó alak, a mozgás mellett Klára manökenjeinek nyelveket kellett beszélniük, és tudniuk kellett megfelelően viselkedni a híres és befolyásos emberek társaságában, de például Vámos Magda, Eötvös-díjas divattervező ruhakölteményét, amellyel elhozta a brüsszeli világkiállítás egyik nagydíját, szintén Patz Dóri mutatta be, 1958-ban, amikor az egyik belga lap azt írta, hogy igenis létezik még az egykori divatháromszög: Párizs, Bécs, Budapest.

A Szabó László által rendezett A maneken egy napja című kisfilmben bepillanthatunk Patz Dóri egy napjába (A Day In The Life Of Hungarian Fashion Model 1965) 1965-ből. Látható volt az 1965-ben készült Gyerekbetegségek című színes magyar filmben is, amelyet Kardos Ferenc és Rózsa János rendezett.

Szerepelt az Ez a Divat, Nők Lapja címlapján, de találkozhattunk vele egyéb kiadványokban, reklámfotókon is. Fotósai voltak többek között: Komlós Lili és Tóth József fotóművészek.

Az 1970-es években butikot nyitott, „Dóri-butik” néven.

Patz Dóri a Kézműipari Vállalatnál volt divattervező, manöken. Az Ez a Divat Évkönyv '80-ban erről cikk is megjelent.

Gyermekei: Dorottya és Zsófia.

Egy rajongó naplójából:

,,Mindenki Dóriba szerelmes...én is meg néhány barátom is, akikkel közösen jártuk a divatbemutatókat, ahol Patz Dóri fellépett. Ő volt a felvonuló „csapat” leg-leg-je, nélküle nem is volt divatbemutató. Tudták ezt a szervezők is, épp ezért Dóri mindig a vége felé jött ki, természetesen a legszebb ruhákban. Ilyenkor azonnal feldördült a taps.,,

– IDŐUTAZÁS című weblap

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1964-ben 22 éves volt: (1964. április 26.) „Akiket gyakran látunk – Patz Dorottya”. Csongrád Megyei Hírlap 9 (97), 4. o.  
  2. Katona István (1957. augusztus 5.). „Szépségverseny – csúnya jelenetekkel”. Hétfői Hírek 1 (14), 3. o.  
  3. (1964. április 26.) „Akiket gyakran látunk – Patz Dorottya”. Csongrád Megyei Hírlap 9 (97), 4. o.  
  4. Perczel Piroska (1969. szeptember 20.). „Dóri: Tervez, tanít, bemutat”. Képes Újság 10 (38), 27. o.  

Források[szerkesztés]