Pandorina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pandorina
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Valódi zöldmoszatok (Chlorophyta)
Altörzs: Tetraphytina
Osztály: Chlorophyceae
Rend: Volvocales
Család: Volvocaceae
Nemzetség: Pandorina
Bory, 1824
Fajok[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pandorina témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pandorina témájú kategóriát.

A Pandorina a valódi zöldmoszatok törzsének egy nemzetsége, mely a Chlorophyceae osztályba, a Volvocales rendbe és a Volvocaceae családba tartozik.

Leírás[szerkesztés]

Rendszerint 8, 16 vagy 32 sejtből álló gömbformájú kolóniákat képeznek, amelyeket körülölelő kocsonyaburok tart össze. A sejtek oválisak vagy kissé elnyúlóak, esetleg körte alakúak. Minden sejt rendelkezik két ostorral, két vakuólummal, egy szemfolttal és egy nagy, csészeformájú kloroplasztisszal, benne legalább egy pirenoiddal.

A kolóniák ostoraik segítségével koordinálják forgó vagy úszó mozgásukat. A Pandorina kolóniák polaritást és elkülönülést mutatnak a Volvox-szal szemben, miután a külső sejtek nagyobb szemfolttal rendelkeznek. A molekuláris szekvencia-vizsgálatok megmutatták, hogy a Pandorina monofiletikus.

Ivartalan szaporodáskor az egyidejűleg osztódó sejtek autokolóniákat képeznek, melyek kiszabadulnak a kolóniát körülölelő kocsonyaburokból. Ivaros szaporodás során a kolónia sejtjei 16-32 zoogamétára osztódnak fel. A méretben és mozgékonyságban kissé eltérő heterogám zoogaméták párokban egyesülnek simafalú zigótává.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Pandorina. NCBI. (Hozzáférés: 2012. február 26.)
  2. Smith, GM.. Phytoplankton of Inland Lakes of Wisconsin, Part I. Wisconsin Geological and Natural History Survey, 95. o. (1920.) 

További információk[szerkesztés]