Oddo–Harkins-szabály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Oddo–Harkins-szabály egy megfigyelés, mely kimondja, hogy a periódusos rendszerben páros rendszámmal előforduló kémiai elemek egy nagyságrenddel gyakrabban találhatók meg a természetben, mint a páratlanok. A periódusos rendszer két szomszédos eleme közül a páros rendszámú a gyakoribb.

A megfigyelés egy lehetséges magyarázata, hogy a páratlan rendszámú elemekben párosítatlan proton található, így instabilabbak, míg a páros rendszámú elemekben az ellentétes spinű párok ellentételezik egymás hatását, növelve a stabilitást.

Kivétel a szabály alól az egyes rendszámú hidrogén, a legegyszerűbb, és az univerzumban legnagyobb mennyiségben előforduló elem.

A földkéreg felső 17 kilométerének felépítésében 1%-ot meghaladó gyakorisággal 8 elem vesz részt: vas, oxigén, szilícium, magnézium, nikkel, kén, kalcium és alumínium. Ezek az alumínium kivételével mind páros rendszámúak.

Z− (rendszám) N = 1 (neutronszám) Stabil magok száma
páros páros 160
páros páratlan 56
páratlan páros 50
páratlan páratlan 5

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oddo-Harkins rule című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]