Northern Talent Cup

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Northern Talent Cup egy gyorsasági-motorverseny sorozat fiatal versenyzők számára Európa északi-, középső-, valamint keleti részén. A MotoGP-t szervező és annak kereskedelmi jogait birtokló Dorna hívta életre, esélyt adva ezzel az ebből a régióból származó fiatal, tehetséges motorosoknak, akik önerőből aligha tudnának eljutni a legjobbak közé.

Európában Olaszország és Spanyolország kiemelkedik a gyorsasági-motorsportban. Rengeteg jó minőségű pályájuk van, kedvező időjárás, működő utánpótlás-képzés, valamint a szponzorok révén pénz is került ebbe a sportágba. Lényegében abban a két országban minden adott ahhoz, hogy versenyzőik sikeresek legyenek a világbajnokságon. Vannak országok azonban, ahol ilyen szempontból lépéshátrányban vannak, ugyanakkor piaci szempontból jó lenne, ha onnan is érkeznének versenyképes motorosok a vb-re. Ilyen Németország, a skandináv országok, Csehország, Magyarország, illetve akár Oroszország is - de a felsorolás folytatható. A Northern Talent Cup tehát azért jött létre, hogy az ebben a régióban pallérozódó fiatalok egy magas színvonalú bajnokságban fejlődhessenek, a legjobbak pedig a junior vb-n, illetve a Red Bull Rookies Cup-ban folytathassák.[1] Utóbbi esetében minimum egy versenyző automatikusan meghívást kap, minimum ketten pedig elindulhatnak majd a Rookies Cup válogatóján.

A Dorna fő partnere a bajnokság létrehozásában a német ADAC volt. Ezzel pedig lényegében a korábbi legnívósabb német utánpótlás-bajnokság, az ADAC Junior Cup utódját hozták létre. A Dorna a motorosok képzése érdekében felkérte a spanyol Daniel Ribaltát, hogy edzőként segítse a fiatalokat.[1]

A formátumot illetően a CEV keretein belül futó European Talent Cup szolgáltatta a mintát, amely az utóbbi években jelentős lépcsőfokká vált a MotoGP felé vezető úton. Vagyis itt az ETC-hez hasonlóan nem a széria gondoskodik a technikai feltételektől, hanem az indulók maguk vásárolják meg a motorokat és a hozzájuk tartozó alkatrészeket, valamint mindenki külön, saját csapattal dolgozik majd. 24 főben maximalizálják a létszámot, az indulók életkora pedig 12 és 17 év között kell, hogy legyen. Nevezni bárhonnan lehet, ugyanakkor Észak- és Közép Európa fejlesztése céljából jött létre ez a széria, így az onnan érkezők előnyt élveznek.

A motorok egyformák, mindet a KTM biztosítja. Ezek Pre Moto3-as gépek, melyek kialakításánál szempont volt, hogy lehetőleg hasonló legyen a vezethetőségük, mint az osztrák gyártó Red Bull Rookies Cup-ban, valamint a Moto3-as vb-n használt motorkerékpárjainak. A KTM RC4R modell 250 köbcentis és négyütemű, kiemelten költséghatékony konstrukció.[2] Ezeket az alap gépeket pedig épp emiatt évekig nem fogják lecserélni, fejleszteni.

A versenynaptár kialakításakor ugyancsak fontos volt az anyagi terhek csökkentése. A helyszínekkel és az időpontokkal is igyekeztek úgy játszadozni, hogy lehetőleg minél kevesebb pénzből ki lehessen hozni egy teljes szezonos szereplést az NTC-ben - így minél több tehetség előtt nyíljon meg a lehetőség. A futamokat többnyire a MotoGP, a Superbike-világbajnokság, és az IDM (német bajnokság) versenyhétvégéinek részeként rendezik meg.[1]

A Northern Talent Cup a Dorna utánpótlásfejlesztési programjának, a Road to MotoGP-nek a része. Olyan szériák tartoznak még ide, mint a Red Bull Rookies Cup, a CEV (European Talent Cup és a Moto3-as junior világbajnokság), az Asia Talent Cup, vagy a British Talent Cup.

Az eddigi szezonok[szerkesztés]

A szériát 2019-ben jelentette be a Dorna és 2020-ra tervezték az indulást. A COVID-19 azonban komoly problémák elé állította a szervezőket, így több versenyt el is kellett halasztani. Végül mindössze négy versenyhétvégét tudtak megrendezni, minden helyszínen két futammal. Az így nyolc versenyből álló első szezon végül (április helyett) szeptemberben kezdődött és októberben fejeződött be.[3]

Év Bajnok Ország Pontszám Győzelmek Dobogók Versenyek száma
2020 Görbe Soma Magyarország 140 4 5 8
2021 Jakub Gurecky Csehország 232 4 9 14
2022 Rossi Moor Magyarország 230 5 10 12

A 2020-as szezon végén három motoros kapott meghívást a Red Bull Rookies Cup-ba: a bajnok Görbe Soma, Freddie Heinrich és Jakob Rosenthaler.[4]

A 2021-es szezont követően ketten kerültek be a Red Bull Rookies Cup-ba: a bajnok Jakub Gurecky mellett a belga Lorenz Luciano kapott meghívást.[5]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c Sports, Dorna: Introducing: the Northern Talent Cup (angol nyelven). www.motogp.com. (Hozzáférés: 2020. december 21.)
  2. KTM RC4R for 2020 Northern Talent Cup (brit angol nyelven). Motorcycle News, Sport and Reviews, 2019. július 31. (Hozzáférés: 2020. december 21.)
  3. Revised 2020 Northern Talent Cup calendar revealed (angol nyelven). NORTHERN TALENT CUP. [2020. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 21.)
  4. Heinrich, Görbe and Rosenthaler to compete in the 2021 Red Bull MotoGP Rookies Cup (angol nyelven). NORTHERN TALENT CUP. [2020. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 21.)
  5. Gurecky and Luciano selected to race in the 2022 Red Bull MotoGP Rookies Cup (angol nyelven). NORTHERN TALENT CUP. [2021. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 30.)

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap