Nils

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nils
Információk
EredetBudapest, Magyarország
Aktív évek2005 - napjainkig
Műfajalternatív rock, rock
Tagok
Pogány János
Beszédes Richárd
Behany Gábor
Ditrói-Tóth Szabolcs

A Nils weboldala
SablonWikidataSegítség

A Nils egy magyar alternatív rockegyüttes. A zenekar szöveg-centrikus, modern alternatív rockzenét játszik, melyben a pozitív értelemben vett popzenétől a drum'n'bass-ig felfedezhetőek stílusjegyek, hatások, egyedi, sajátos értelmezésben visszaadva.[1] Első stúdióalbumuk 2010-ben jelent meg Mindenkivégez címmel.[2]

Története[szerkesztés]

A Nils 2005-ben alakult Budapesten. A közvetlen elődje a November volt, melyben mindhárom alapító tag részt vett: Horváth Fecó – dob, Houdek Csaba – gitár, Pogány János – basszgitár, ének.

A hagyományos ének-gitár-basszusgitár-dob felállást 2006-ban egészítették ki samplerrel (Szőke Csaba). A doboknál ebben az évben Molnár Dániel csatlakozott.

2007-ben készült el első albumuk, Díszharmónia címmel. Ebben az évben is volt egy tagcsere, Jacsó Miklós lett a Nils gitárosa.

2008-ban jelent meg a zenekar EP c. lemeze, melynek Hello c. számához videóklip is készült. A Benne vagyok c. dal lett a Leosztás c. drogprevenciós film főcímzenéje. A zenekar megnyerte a Zöld Pardon tehetségkutatóját[3] és a GyárSztár tehetségkutatót. A zenekar kiegészült egy billentyűssel Tóth Márton személyében.

2009-ben a zenekar Hello c. dala felkerült az MR2 Petőfi Rádió ‘Egy kis hazai 2009′ c. válogatására és meghívást kapott az MR2 Akusztik c. műsorba is.

2010-ben jelent meg a Mindenkivégez, az Alexandra Records gondozásában. A Nils Diszkómarci c. száma révén országos ismertségre tesz szert. Egy rövid ideig Román Sándor gitározott a zenekarban.

2011-ben jelent meg a Halálkirály c. lemez. Újabb tagcsere révén Rónai Zsolt gitáros került a zenekarba.

2013-ban, egy év stagnálás után új tagokkal (Beszédes Richárd, Behany Gábor, Ditrói-Tóth Szabolcs) kiegészülve született újjá a Nils. Elkészült egy újabb videóklip, az előző lemez Milyen már c. számához. Ebben az évben jelent meg a korábbi dalokat is tartalmazó, Válogatós c. lemez.

Diszkográfia[szerkesztés]

Év Album
2007 Díszharmónia
2008 EP
2010 Mindenkivégez
2011 Halálkirály
2013 Válogatós

[4]

Tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zenekari portré a zene.hu-n
  2. Alexandra kiadó[halott link]
  3. Zöld Pardon tehetségkutató 2008 - zene.hu
  4. Diszkográfia. [2013. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]