Nemzeti Polgári Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Polgári Párt
Adatok
Utolsó vezetőHeinrich Ferenc

Alapítva1922
Feloszlatva1925/1926

Ideológianemzeti liberalizmus
Politikai elhelyezkedésjobboldal
Parlamenti jelenlét1922–1925

A Nemzeti Polgári Párt (avagy Magyar Polgári Párt, néhol Heinrich-párt) egy rövid életű nemzeti liberális párt volt Magyarországon az 1920-as évek elején-közepén.

Története[szerkesztés]

A pártot Heinrich Ferenc és hívei alakították az 1922-es választásra a gyenge korábbi eredményei miatt csakhamar szétesett Nemzeti Középpárt maradékából. A párt a nemzeti liberális elvek mentén politizált, s 1922-ben olyan tagjai voltak, mint Aich György, a Dreher Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója, Báthory István építész, Glück Frigyes vendéglátó-nagyiparos, vagy Chorin Ferenc, a Horthy-korszak egyik legismertebb és legbefolyásosabb üzletembere.

Neves, ismert, főleg zsidó származású tagságát annak köszönhette, hogy 1922-ben élénk vita alakult ki a budapesti zsidóság körében, hogy a politikában vegyenek-e részt és ha igen, milyen formában. Ennek egyik fejezeteként Székely Ferenc, a budapesti izraelita hitközség elnöke belépett a Nemzeti Polgári Pártba, s hozta magával hívei egy részét is. Ebből kifolyólag a Polgári Párt részben ellentétbe került a Vázsonyi Vilmos vezette, hasonlóképp (nemzeti) liberális Nemzeti Demokrata Polgári Párttal, amibe a politizáló zsidóság másik része helyezte a bizalmát.

Választási plakát 1922-ből

Az 1922-es választáson két mandátumot szereztek; egyik képviselőjük (1925-ös haláláig) Heinrich Ferenc, a másik pedig Szentpáli István, Miskolc korábbi polgármestere lett (ő szintén elhunyt a ciklus közben, 1924-ben). Noha a parlamentben ellenzéki szerepkörben voltak, míg jelen voltak, mindvégig támogatták a Bethlen-kormány politikáját (szemben Vázsonyiékkal, akik nem).[1]

A Szentpáli helyére kiírt 1924-es időközi választást Huska Vilmos, a Vázsonyi-féle demokrata párt jelöltje nyerte, míg Heinrich mandátumát 1925-ben az egységes párti jelölt, Kálmán Jenő tölthette be. Miután a párt ilyetén módon 1925 nyarán kiesett a parlamentből, illetve vezető nélkül maradt, rövid úton szétszéledt; az 1926-os választáson már nem is indított jelöltet.

Országgyűlési választási eredményei[szerkesztés]

Választás Szavazatok száma
(alapválasztás)
Szavazatok aránya
(alapválasztás)
Szavazatok száma
(pótválasztás)
Szavazatok aránya
(pótválasztás)
Mandátumok száma
(össz.)
Mandátumok aránya
(össz.)
Parlamenti szerepe
1922-es 22 764 1,39% 5 527 1,33% 2 0,82% ellenzék

Források[szerkesztés]

  1. Politikai harc a zsidó hitközségben, 1922. március, huszadikszazad.hu