Nemescsói András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemescsói András
Született1977június 21. (46 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
FoglalkozásaDLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda partnere, jogvitarendezési és szabályozási csoport vezetője
Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatóságának elnöke
Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Tőzsdei Tanácsadó Testületének, illetve Kibocsátói Bizottságának a tagja
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság tagja
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Nemescsói András (Budapest, 1977. június 21. –) ügyvéd, a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda partnere, jogvitarendezési és szabályozási csoportjának vezetője, a Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatóságának elnöke,[1] a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Tőzsdei Tanácsadó Testületének,[2] illetve Kibocsátói Bizottságának[3] a tagja, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság tagja.[4]

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait 1991 és 1995 között a Budakeszin működő Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban folytatta, ezt követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának hallgatója volt, ahol summa cum laude minősítéssel végzett 2000-ben. Egyetemi évei alatt a közgazdaság-tudomány (ezen belül is monetáris politika) és a jogtudomány egyformán érdekelte. 1997-től kutatómunkába kezdett, a Gazdasági és Monetáris Unió nemzeti állampapírpiacokra és az államadósság-kezelésre gyakorolt hatásának témájában; a kutatómunka alapján készült tanulmánya az OTDK közgazdaság-tudományi szekciója pénzügyi alszekciójában első helyezést ért el. A Magyar Tudományos Akadémia később ezt a kutatómunkát, illetve az egyetemi évek alatt kifejtett tudományos tevékenységét Pro Scientia Aranyérem[5] kitüntetéssel honorálta.

2002-ben a milánói Universita Cattolica del Sacro Cuore, ASERI Postgraduate School of Economics and International Relations hallgatója volt, ahol közgazdaságtan és nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett másoddiplomát.

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

Tanulmányai befejezését követően a közigazgatásban, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) helyezkedett el, a brókercégek ellenőrzési részlegének jogi szakértőjeként. Később a PSZÁF Kiemelt Tőkepiaci Intézmények és Folyamatok Felügyeleti Főosztályának helyettes vezetője lett, amelyet kiemelkedő jelentőségű, speciálisan hatékony eljárást igénylő helyzetek kezelésére hoztak létre. Vezetésével lezajlott a BÉT és a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) első átfogó vizsgálata, illetve meghatározó szerepe volt az ún. „Pannonplast-ügy” (később: „K&H-brókerbotrány”) észlelésében és felderítésében.

A PSZÁF-tól 2004-ben távozott, majd ugyanebben az évben ügyvédi szakvizsgát tett és az akkor már dinamikusan növekvő DLA Piper globális ügyvédi iroda hálózat magyar irodájánál helyezkedett el, amely ma a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda nevet viseli. 2009-ben lett a DLA Piper nemzetközi partnere, amelynek jelenleg a magyarországi jogvitarendezési és szabályozási csoportját vezeti. A magyar piacon a Legal 500 nemzetközi jogi rangsor az egyik meghatározó, piacvezető tőkepiaci ügyvéd egyikeként tartja számon.

A DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda munkatársaként, többek között, 2007-től kezdve a JEREMIE Program jogi tanácsadójaként jár el, képviselte a Soros György tulajdonában álló Soros Fund Managementet egy a PSZÁF által árfolyam-befolyásolás miatt kiszabott felügyeleti bírság bírósági megtámadása során, a Magyar Államot több beruházásvédelmi nemzetközi választottbírósági eljárásban (ICSID) képviseli, a Magyar Nemzeti Bankot az MKB Bank szanálása és szanálási értékesítése kapcsán tanácsadóként segítette, illetve tanácsadói feladatokat lát el a Magyar Bankholding Zrt. létrehozása kapcsán is. Az Amerikai Kereskedelmi Kamarával (AmCham) együttműködve, aktívan támogat egy az üzleti átláthatósággal foglalkozó konferencia- és workshopsorozatot.

Tőkepiaci szakértői ismertsége és elismertsége folyományaként 2016-ban meghívást kapott a BÉT Tőzsdei Tanácsadó Testületébe, illetve Kibocsátói Bizottságába, 2016 júliusa óta pedig a Beva igazgatóságának elnöke. 2018-ban kinevezték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság tagjának, a pénz- és tőkepiaci szekcióba; hároméves tagságát 2021-ben újabb három évre, 2024-ig meghosszabbították. Időről időre előadóként vesz részt gazdasági jogi egyetemi képzéseken.

Családja, érdeklődése[szerkesztés]

Nős (felesége Martonyi Zsuzsanna, Martonyi János volt külügyminiszter lánya), négy gyermek édesapja.

Kiemelt publikációk[szerkesztés]

Szakmai tevékenység[szerkesztés]

Ügyek[szerkesztés]

Soros-per

MKB Bank-eladás

Magyar Bankholding tranzakció

Előadások[szerkesztés]

  1. Előadó a "Befektetési választottbírósági eljárás jövőjéről" konferencián, Nemzetközi Választottbírósági Szövetség (AIA), 2018, Brüsszel
  2. A befektetők számára alkalmatlan tőzsdei termékek: szabályozási és felügyeleti megközelítések, Panel Moderátor, IOSCO Konferencia, 2018, Budapest

Ranglisták és elismerések[szerkesztés]

  • A Best Lawyers által rangsorolt (2014 óta)
  • TheLegal500, 2017-2021: "Hall of Fame" listáján rangsorolt
  • TheLegal500, 2016-2021: Tőkepiaci jog: "Leading Individual" cím

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2016. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 25.)
  2. Archivált másolat. [2016. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 25.)
  3. Archivált másolat. [2016. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 25.)
  4. Választottbíró ajánlási lista 2021-2024. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  5. http://psat.hu/a-tarsasagrol/ermesek