Moogle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moogle
Final Fantasy-szereplő
Megjelenési információk
Első játékFinal Fantasy III

A moogle (モーグリ; Hepburn: Mōguri?) kitalált kisméretű, érző lények faja, amely a Final Fantasy, a Mana és a Kingdom Hearts videójáték-sorozatokban jelenik meg és a Final Fantasy egyik kabalájának tekinthető. A faj az 1990-ben megjelent Final Fantasy III-ban kapott először szerepet.[1] A moogle-ök különféle célokat szolgálnak a különböző játékokban, amelyekben megjelennek. Néha a játékállás elmentésére adnak lehetőséget vagy boltvezetőkként szolgálnak, míg máskor a csatákban is segédkezhetnek vagy akár játszható szereplők is lehetnek.

Jellemzők[szerkesztés]

A „moogle” szó japán transzliterációja, a móguri, a mogura (土竜?, ’vakond’) és a kómori (蝙蝠?, ’denevér’) szavak összerántása. A faj képviselőit rendszerint fehér bunda borítja és a fejükből egy csáp áll ki, melynek végén egy apró piros vagy sárga gömb, „pompom” található. Apró piros vagy lila szárnyaik vannak, fülük alakja macskákéhoz vagy a nyúlakéhoz hasonló. Mondataikat gyakran a "kupo" (クポー; Hepburn: kupō?) szócskával zárják le. Kedvenc ételük a kupogyümölcs.

A moogle-ök gyakran az idéző vagy a hívó szereplőosztály által megidézhető lényekként jelennek meg. A fajhoz rendszerint alacsonyabb szintű idézővarázs tartozik, amit a játékosok a játékok elején megszerezhetnek.

Megjelenések[szerkesztés]

A moogle-ök először az 1990-ben megjelent Final Fantasy III-ban jutottak szerephez, Doga varázslómester testőreiként.[1] Első Final Fantasy sorozaton kívüli megjelenésük a Secret of Manában volt, ahol eltérő, barnás színpalettát és macskaszerű kinézetet kaptak.[1] A „moogle” egy státuszeffektus is a Mana sorozatban, ahol a játszható szereplők moogle-ökké változhatnak egy bizonyos ideig vagy amíg az effektust ki nem gyógyítják. A Final Fantasy VI (1994) volt az első alkalom, hogy a faj egyik tagja megszólalt, hogy játszható szereplő volt, illetve, hogy pompom volt a fején.[1] A faj szinte az összes további Final Fantasy-játékban megjelent, gyakran eltérő szerepekben és kissé eltérő kinézettel. Ezek mellett olyan spin-off játékokban is helyet kaptak, mint a Final Fantasy Tactics vagy a Crystal Chronicles.[2] A Kingdom Hearts sorozatban a faj tagjai vezetik a szintézisboltokat, ahol a játékosok az ellenfelekből kinyert anyagokból tárgyakat, felszereléseket és fegyvereket készíthetnek.

Több játékban szerepel moogle-témájú ruházat; a Final Fantasy X-2-ben egy Yuna által viselhető moogle-kabalakosztüm, míg a Lightning Returns: Final Fantasy XIII-ban egy Lightning által hordható moogle-babákból álló ruha is szerepel.[1] A Final Fantasy XV „Moogle Chocobo Carnival” elnevezésű rendezvényén is szerepel egy moogle-kabalakosztüm.[3]

Ajándéktárgyak[szerkesztés]

A Square Enix egy japán házasságkötő vállalattal együttműkodve egy Final Fantasy témájú esküvői szolgáltatást indított, melynek része egy hatalmas virtuális moogle.[4] A Lawson japán üzletlánc egyik versenyének díja egy hatalmas moogle témájú ágy volt.[5]

Fogadtatás[szerkesztés]

Mike Fahey Kotaku-szerkesztő elmondása szerint a moogle a kedvenc videójáték-szereplője, azonban kritizálta a Final Fantasy XIII-2-ben látható „gusztustalan” kinézetüket.[6]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Moogle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Feature, Ashley Reed 2015-11-11T20:30:00 314Z: Behold the magnificence of these major moments in Moogle history (amerikai angol nyelven). gamesradar . (Hozzáférés: 2019. július 27.)
  2. Take a Pink, Fluffy Stroll Through 16 Years of Final Fantasy Moogles (amerikai angol nyelven). Twinfinite . (Hozzáférés: 2019. július 27.)
  3. new-features/ Final Fantasy 15's Moogle Chocobo Carnival rolls out with update 1.04 and some new features. VG247 , 2017. január 25. (Hozzáférés: 2019. július 27.)[halott link]
  4. Real-life Final Fantasy wedding service provides giant Moogles and swords (brit angol nyelven). PCGamesN . (Hozzáférés: 2019. július 27.)
  5. This giant Final Fantasy Moogle bed could be yours, and doesn't cost a single yen (angol nyelven). SoraNews24 -Japan News- , 2019. január 25. (Hozzáférés: 2019. július 27.)
  6. Fahey, Mike: For the Love of Moogles (amerikai angol nyelven). Kotaku . (Hozzáférés: 2019. július 27.)