Mike Lee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mike Lee
USA

Született1971. június 4. (52 éves)
Mesa
PártRepublikánus Párt

SzüleiRex E. Lee
Foglalkozás
Iskolái
VallásAz Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza

DíjakEagle Scout
A Wikimédia Commons tartalmaz Mike Lee témájú médiaállományokat.

Mike Shumway Lee (Mesa, 1971. június 4. –) amerikai jogász és politikus, aki 2011 óta tölti be az Egyesült Államok szenátori tisztségét Utah államban. A Republikánus Párt tagja.

Lee pályafutását az Egyesült Államok Utah kerületi bíróságának jegyzőjeként kezdte, mielőtt Samuel Alito jegyzőjeként dolgozott, aki akkor a Harmadik Kerületi Fellebbviteli Bíróság bírája volt. 2002 és 2005 között Lee az Egyesült Államok ügyészhelyettese volt a Utah állambeli kerületben. Csatlakozott Jon M. Huntsman Jr. utahi kormányzó kormányához, 2005 és 2006 között a kormányzó hivatalának általános jogtanácsosaként dolgozott. Lee ismét Alito asszisztense volt, miután kinevezték az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságára.

2010-ben, a Tea Party mozgalom idején Lee belépett a párt választási folyamatába, hogy kihívója legyen a hivatalban lévő, három cikluson át hivatalban lévő republikánus szenátornak, Bob Bennettnek. A jelölési folyamat során a Utah-i Republikánus Párt konvencióján legyőzte Bennettet és Tim Bridgewater üzletembert. Lee megnyerte a republikánus előválasztást, az általános választásokon pedig legyőzte a demokrata jelöltet, Sam Granatót. 2016-ban újraválasztották, és ő lett Utah kongresszusi küldöttségének dékánja, amikor Rob Bishop képviselő 2021 januárjában nyugdíjba vonult. Újraválasztották 2022-ben. Lee 2019 és 2021 között a Közös Gazdasági Bizottság elnöke volt. 2019-ben a Trump-kormányzattal egyeztetett és támogatta a 2020-as elnökválasztás megdöntésére irányuló erőfeszítéseit, de végül megszavazta a választás hitelesítését.

Lee 2019 januárjában lett Utah állam szenátora, amikor Orrin Hatch visszavonult a szenátusból.

Források[szerkesztés]

  1. Biographical Directory of the United States Congress (angol nyelven). United States Government Publishing Office, 1903

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]