Mi a gond velem?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mi a gond velem?
(The Hottest State)
2006-os amerikai film
RendezőEthan Hawke
ProducerAlexis Alexanian
AlapműEthan Hawke: Mi a gond velem?
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróEthan Hawke
Főszerepben
ZeneJesse Harris
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Jersey
Játékidő117 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2006
Korhatár16 III. kategória (F/10403/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mi a gond velem? (eredeti cím: The Hottest State) 2006-ban bemutatott amerikai filmdráma, melyet saját, azonos című 1996-os regényéből Ethan Hawke írt és rendezett. A film zenéjét Jesse Harris szerezte. A főbb szerepekben Mark Webber, Catalina Sandino Moreno, Michelle Williams, Laura Linney és Ethan Hawke látható.

2006. szeptember 2-án mutatták be a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, majd korlátozott számú amerikai moziban 2007. augusztus 24-én tűzték műsorra. Összességében negatív kritikákat kapott.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

William, a húszéves színész életében először szerelmes lesz. Választottjával, az énekesnői karrierre vágyó Sarah-val megtapasztalja szerelmük virágzását és hanyatlását. William ennek hatására felülvizsgálja életét és kapcsolatát édesanyjával, Jessie-vel, valamint elhidegült apjával, Vince-szel.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Mark Webber William Harding Sánta László
Catalina Sandino Moreno Sarah Csuha Borbála
Michelle Williams Samantha
Laura Linney Jesse Götz Anna
Anne Clarke Jesse fiatalon
Ethan Hawke Vince Lux Ádám
Daniel Ross Vince fiatalon
Alexandra Daddario Kim
Cherami Leigh Danielle
Glen Powell John Jaegerman Előd Álmos
Sônia Braga Mrs. Garcia Borbás Gabi

Bemutató és fogadtatás[szerkesztés]

A filmet öt amerikai moziban vetítették, összesen egy hónapig. Ezalatt az amerikai mozikban 31 200, a többi országban 106 ezer dolláros bevételt ért el, összbevétele 137 300 dollár lett.[3]

Általánosságban negatív kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes weboldalon 53 kritika alapján 32%-on áll. Az oldal szöveges összegzése szerint „a film az erős alakítások és a különleges stílusa ellenére is túl feszélyezett és hatásvadász ahhoz, hogy valóban sikeres lehessen”.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Duthel, C.. Angelina Jolie - The Lightning Star (angol nyelven). Lulu.com, 439. o. (2012). ISBN 9781471089350. Hozzáférés ideje: 2023. február 20. 
  2. Mi a gond velem? - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. február 20.)
  3. The Hottest State (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. február 20.)
  4. The Hottest State (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. február 20.) „Despite strong performances and a unique style, The Hottest State is too self-conscious and pretentious to truly succeed.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Hottest State című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]