Mali kerületei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mali kerületei az ország második szintű közigazgatási tagozódását jelentik. A cercle (kerület) az ország nyolc régiójának a közigazgatásilag kisebb egysége. Nagyjából a magyar megyéknek megfelelő közigazgatási fogalom, amely nem pontosan ugyanazt takarja, mint nálunk. Az országban 49 kerület található. A kerületek rendszere a legkisebb közigazgatási egység volt a francia gyarmatosítás idején, melyet az európaiak vezettek be. A kerületek számos kantonból álltak, melyek önálló falvakat foglaltak magukba. 1887-ben Bafoulablé kerület volt az első, amelyet Maliban létrehoztak. Francia Nyugat-Afrika többi országában a cercle kifejezést a függetlenség elnyerése után az országok módosították és prefektúrákra, vagy départmentekre változtatták, ám ez Maliban nem történt meg.

1999-ben Mali több kerületében létrehozták az Arrondissement-ek rendszerét, amely a kerületeket a mi kistérségünknek, járásainknak megfelelő méretű közigazgatási egységeknek felelnek meg.[1]

Bamako[szerkesztés]

Bamako kerület


Gao régió[szerkesztés]

Gao régió kerületei


Kayes régió[szerkesztés]

Kayes régió kerületei


Kidal régió[szerkesztés]

Cercles of Kidal régió kerületei


Koulikoro régió[szerkesztés]

Koulikoro régió kerületei


Mopti régió[szerkesztés]

Mopti régió kerületei


Ségou régió[szerkesztés]

Segou régió kerületei


Sikasso régió[szerkesztés]

Sikasso régió kerületei


Tombuctu régió[szerkesztés]

Tombuctu régió kerületei


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Loi N°99-035/ Du 10 Aout 1999 Portant Creation des Collectivites Territoriales de Cercles et de Regions, Ministère de l'Administration Territoriales et des Collectivités Locales, République du Mali, 1999, <http://www.matcl.gov.ml/PDF/LoiCreationCercleReg.pdf>. Hozzáférés ideje: 2013-01-15 Archiválva 2012. március 9-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2012. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 15.).

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cercles of Mali című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.