Magyary Zoltán Művelődési Központ (Tata)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyary Zoltán Művelődési Központ Tata egyik kulturális életének kulcspontja, színházi és zenei rendezvényeknek, gyermek programoknak, kiállításoknak és művészeti közösségeknek, képzéseknek és tanfolyamoknak ad otthont.

Története[szerkesztés]

A Tatai vár szomszédságában 40 éve álló épület magán viseli létrehozása idejének jegyeit. E hosszú éveket a megye művelődési és ifjúsági központjaként kezdte, majd a változások során először városi, majd alapítványi intézményként szolgálta Tata és környéke polgárait és a Tatára látogatókat.

Jelenleg az intézményt Tata Város Önkormányzat tulajdonába tartozó Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. működteti, mint Magyary Zoltán Művelődési Központot.

A névadó Magyary Zoltán (18881945) a 20. század elejének jelentős tudománypolitikusa, szociográfusa, közigazgatási szakembere volt, akinek gondolatait ma is számos helyen idézik, ha korszerű közigazgatásról, a polgárok életét szolgáló államról esik szó.

Az intézmény alapítása óta jelentős helyszíne volt nemzetközi és országos eseményeknek. Fontos zenei és színházi eseményekre került sor, nem csak a házban, de a tatai Szabadtéri Színpad fái alatt, az Öreg-tó partján, az Eszterházy kastélyban, a Várkanyarban és a város egyéb helyszínein is. Közösségek, klubok, tanfolyamok során élménnyel teli pillanatoknak lehettek részesei a látogatók.

Országos hírű kezdeményezések indultak el e falak közül a korábbi vezetők például Szirtes László, Szentessy Lászlóné és Domonkos Ágnes igazgatása alatt.

Egyes rendkívüli programok akkora sikerre tettek szert, hogy fokozatosan kinőttek a házból, mint a nemzetközi hírű Víz, zene, virág fesztivál, melynek a Tatai vár és a ház közvetlen környezete ad otthont minden év júniusának utolsó napjaiban.

Jelenleg Magyary Zoltán Művelődési Központban található intézmények:

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyary Zoltán Városi és Megyei Művelődési Központ: a XXI. század kistérségi és megyei közművelődési központja. – Tata, [2005]. (Kézirat – Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Helytörténeti gyűjtemény)
  • A Tata város környéki települések közművelődési ellátottsága / Kali Ibolya. – Tata, 1982. (Kézirat – Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Helytörténeti gyűjtemény)
  • A tatai Magyary Zoltán Városi Művelődési és Ifjúsági Központ az elmúlt évtized változásainak tükrében / Zémann Szilvia. – Esztergom, 2002. (Kézirat – Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Helytörténeti gyűjtemény)