Második Reformkor Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Második Reformkor Párt
Mottó: Élni és élni hagyni
Adatok
ElnökVona Gábor
PártigazgatóDakó József
Szakmai igazgatóBúzás Balázs
AlelnökFarkas Bence

Orbán Miklós
Pekárné Farkas Emese
Szilvási Andrásné
Szőke Balázs

Tóth Tamás
SzóvivőBurány Árpád

Alapítva2023. szeptember 9.
Ifjúsági tagozatSzintézis

Politikai elhelyezkedésCentrizmus
Hivatalos színei
     Arany
     Fekete

Magyarország politikai élete
Weboldala

A Második Reformkor Párt (röviden Második Reformkor, vagy 2RK[1]) 2023-ban létrehozott centrista párt, melyet Vona Gábor vezet megalakulása óta.[2]

Előzmények[szerkesztés]

Vona Gábor a 2018-as Parlamenti Választások napján, hiába a történelmi nagy győzelem az utóbbi 8 év távlatában, viszont parlamenti többség hiányában és a kormány alakítás lehetőségétől elesve, ígéretét tartva lemondott[3]. Ez időben Vona elvonult több évre az aktív politizálástól de elemzőként és youtuber-ként továbbra is politikai tartalmakat készített, politikai témájú műsorokban szerepelt. A párt elődjét a Második Reformkor Alapítványt 2019-ben alapította[4] , amely olyan közéleti ügyekkel foglalkozott, mint a Cigány hősök napja, az Online Népszavazás vagy a Pártmentes Önkormányzatiság..

2023-tól[szerkesztés]

Vona Gábor az újonnan alakult Második Reformkor Párt elnöke, arra hivatkozott a megalakulás okának kérdésének kapcsán, hogy az alapítvány már nem tudja kiszolgálni azokat az ügyeket melyekkel foglalkozni akarnak, így 2023 szeptember 7-én bejelentette a párt megalakulását[5] mely nem akar elköteleződni sem politikai oldalak sem ideológiák irányában sem. A Második Reformkor Párt megalakulásával a tagok megfogalmazták:

“Valljuk, hogy a feladat ugyanaz, mint 200 éve: megtalálni azokat az átfogó, közös ügyeket, amelyek túlnőnek minden megosztottságon, amelyek mentén az értelmetlen veszekedést felválthatja a konstruktív vita és a teremtő cselekvés, melyek egyszerre szolgálják a nemzet érdekét, az ország fejlődését és a környezet megóvását. Mi, a Második Reformkor közösségének tagjai büszkén és örömmel valljuk magunkénak a reformkoriság politikai szemléletét.” - áll a párt alapító nyilatkozatában.  

"A mi utunk a reformkoriság útja. A polgárosodás zászlójának magasba emelése, tudva, hogy bár jelenleg nem élvez többséget, de ettől még ez a helyes. Új közéleti kultúrára van szükség! Vissza kell adni a nyugodt és józan diskurzus, az értelmes és higgadt vita, a tisztességes közszolgálat, a hosszú távú gondolkodás és a szakmai hitelesség becsületét." - 2rk.hu nyitóidézete

Vezetőség[szerkesztés]

  • Vona Gábor (Elnök)
  • Farkas Bence (Alelnök)
  • Orbán Miklós (Alelnök)
  • Pekárné Farkas Emese (Alelnök)
  • Szilvási Andrásné (Alelnök)
  • Szőke Balázs (Alelnök)
  • Tóth Tamás (Alelnök)
  • Burány Árpád (Szóvívő)
  • Dakó József (Pártigazgató)
  • Búzás Balázs (Szakmai igazgató)
  • Száki Adrián (Kommunikációs igazgató)

2024-es Európai Parlamenti Választás[szerkesztés]

2024-es Magyarországi önkormányzati választás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Visszatér a politikába Vona Gábor (video). ATV, 2023. szeptember 7.
  2. Második Reformkor honlapja
  3. Zrt, HVG Kiadó: Lemond Vona Gábor (magyar nyelven). hvg.hu, 2018. április 8. (Hozzáférés: 2024. március 2.)
  4. Szilvia, Iván-Nagy: Vona Gábor kilépett a Jobbikból (magyar nyelven). index.hu, 2019. október 29. (Hozzáférés: 2024. március 2.)
  5. Alvarez, Péter: Vona Gábor bejelentette, hogy pártot alapít (magyar nyelven). index.hu, 2023. szeptember 7. (Hozzáférés: 2024. március 2.)
  6. Nemzeti Választási Iroda - Helyi önkormányzati választások (magyar nyelven). vtr.valasztas.hu. (Hozzáférés: 2024. április 12.)