Lombos El Marci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lombos Márton szócikkből átirányítva)
Lombos Márton
SzületettLombos Márton
1974 (50 éves)
Balassagyarmat
MűvészneveLombos úr v. Lombos El Marci
ÁlneveLombos El Marci
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaénekes, előadó, dalszövegíró, zenei projektek vezetője, producer, rádiós- és tv-s műsorvezető
SablonWikidataSegítség

Lombos Márton (művészneve Lombos úr v. Lombos El Marci, Balassagyarmat, 1974) énekes, előadó, dalszövegíró, zenei projektek vezetője, producer, rádiós- és tv-s műsorvezető

Élete[szerkesztés]

A Pécsi és a Miskolci Egyetem hallgatója volt, ahol kulturális menedzsmentet és pszichológiát tanult. A Warpigs után a Fixtévénél dolgozott szerkesztő és műsorvezetőként, többek között zenei műsorokban.

2002-től kifejezetten popdalokra ír szövegeket. Kezdetben a Back2Blacknek, Havas Lajosnak, Emiliónak, Berynek, Ádok Zoltánnak, később kibővül a kör. A Megasztárosok (Gáspár László, Tóth Vera, Nagy Adri, Fivérek) és az X-Faktorosok (Takács Nikolas, Oláh Gergő, Benji, Tarány Tamás) mellett számos hazai előadó készít vele dalt: a Hooligans, Náray Erika, Márk, Rácz Kati, Völgyi Zsuzsi, de jazzelőadók, word music-produkciók és kamarazenekarok is előadják a szövegeit.

Színházi darabok dalaihoz is készít szöveget (Menopauza, Kölcsönlakás, Somnakaj, Narancs Revü), zenei vezetőként dolgozik a Gólem Színház és a Dumaszínház közös produkciójában, a Zs-kategóriában az Orfeum vacsoraszínház darabjaiban (Anyád kínja, Apád füle).

2008 óta dalszövegírói és alkotói kurzusokat is tart, de zenei szaklapokban is jelennek meg írásai.

2014-ben jelent meg a Juhász Attila Jazz Quartettel közösen készített Voodoopest lemezük.

Családja[szerkesztés]

Első lánya 2006-ban, második lánya 2008-ban, harmadik lánya 2010-ben született meg.

Díjak[szerkesztés]

  • 1996-ban Rock Gyermekei tábor: legjobb szöveg
  • A Jazz utca 10. 2010-ben nemcsak a legjobb szöveg volt a Jazzy zsűrije szerint, de a legjobb dal díját is megnyerte vele szerzőtársaival.
  • 2011: 90.9 Jazzy Jazzdalverseny a Szappanbuborékkal Artisjus különdíjat kapott két szerzőtársával (Bársony Bálint, Havas Lajos).
  • 2012-ben a szakmai zsűri megítélése alapján, Gátos Ivánnal írt dalukért (Hangolj rám) a legjobb dalszöveg díját hozta el.
  • 2014-ben a Group'n Swingnek írt Retikül bejutott az Eurovíziós előválogatottba (egészen a középdöntőig), és a dal az MTVA által működtetett csatornákon sugárzott, népszerű műsorának – a Ridikülnek – lett főcímzenéje.
  • 2015-ben Oláh Gergő juttatta el dalszövegét az Eurovíziós előválogató középdöntőjéig.

Források[szerkesztés]