Lokalbahn Lemberg (Kleparów)–Jaworów

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Lemberg (Kleparów)–Jaworów HÉV (Lengyelül: Kolej lokalna Lwów (Kleparów)–Jaworów) egy helyi vasúttársaság volt az Osztrák–Magyar Monarchia észak-galíciai részén.

Története[szerkesztés]

A Galizischen Aktien-Hypothekenbank Lembergben Wilhelm Siemieński-Lewicki gróf és Roman Potocki gróf kezdeményezésére 1893-ban benyújtott egy engedélykérelmet egy helyiérdekű vasútvonal megépítésére Lemberg (Kleparów) (ma: Klepariv – Lembergi városrész)-tól Janów (ma: Ivano-Frankove)-ig, esetleg Jaworów (ma: Javoriv)-ig, továbbá egy másik irányba Lemberg (Kleparów)-tól Lemberg (St. Anna)” városig. A vasútvonal nyomvonalát Lemberg és Janów között jóváhagyták, de a lembergi szakaszt a város eltutasította.

A vasútra az első koncessziót 1895. január 1-jén adták ki,[1] és 1895. november 25-én egy része, mint városi vasút gőzmozdonyüzemmel megnyílt. A pálya az eredeti tervek szerint Lembergtől (az állomás Kleparów elővárosban volt) Janówig 22,252 km hosszú. Amellett volt még a Kleparów és Rzęsna Polska (ma: Rjaszne – Lemberg része) közti szakasz a Eisenbahn Lemberg–Bełżec (Tomaszów), díjfizetés mellett igénybe vehető vonal.

Állomások[szerkesztés]

1908-ban az egyvágányú vonal 8 állomással és 7 megállóval rendelkezett:

és

Bővítési tervek, melyek nem valósultak meg[szerkesztés]

Tervezték, de végül nem épült meg a Jaworów–Lubaczów–Államhatár (kb. 46 km) vonalat és egy meghosszabbítást Bobrówkáig, ami szintén nem valósult meg.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lokalbahn Lemberg (Kleparów)–Jaworów című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • E. A. Ziffer: Die Lokalbahnen in Galizien und der Bukowina, 2. kötet, Lehmann & Wentzel Verlagsbuchhandlung, Wien 1908.
  • Bernhard Neuner: Bibliographie der österreichischen Eisenbahnen von den Anfängen bis 1918, 2. kötet, Walter Drews Verlag, Wien, ISBN 3-901949-00-3 (2002)