Lightyear (befektetési platform)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lightyear
Típus
  • technológiai vállalat
  • fintech
  • brokerage firm
Alapítva2020
SzékhelyLondon, Egyesült Királyság
AlapítóMartin Sokk, Mihkel Aamer
Iparágpénzügyi technológia, befektetés
FormaZártkörű részvénytársaság

A Lightyear weboldala
SablonWikidataSegítség

A Lightyear egy befektetési társaság, amely befektetési szolgáltatásokat nyújt egész Európában. Székhelye Nagy-Britanniában található.[1] A Lightyear magánszemélyek és vállalatok számára egyaránt lehetővé teszi, hogy részvényekbe, tőzsdén kereskedett befektetési alapokba, valamint (Észtországban elsőként) a BlackRock pénzpiaci alapjaiba fektessenek be.[2][3] A Lightyear platform mobil és webes alkalmazásként is elérhető.[4] A magyar piacra 2023 áprilisában lépett be[5][6], míg 2024-ben elsőként vezette be a teljesen ingyenes TBSZ (tartós befektetési számla) szolgáltatást Magyarországon.[7]

A Lightyear az Egyesült Királyságban a brit Financial Conduct Authority engedélye révén működik, valamint az Európai Unióban az Észt Pénzügyi Felügyelettől kapott befektetési társasági engedély alapján.[8][9]

Története[szerkesztés]

A Lightyear-t 2020-ban alapította Martin Sokk és Mihkel Aamer, akik korábban A Wise alkalmazottai voltak. A cég létrehozásához az alapítókat a befektetés terén tapasztalt számos kényelmetlen és nem felhasználóbarát megoldás inspirálta. Az alapítók hazájából, Észtországból a külföldi tőzsdékre való befektetés elérhetetlen, nehézkes és költséges volt, és rájöttek, hogy a befektetők Európa-szerte ugyanezzel a problémával küzdenek.[10]

A Wise társalapító és aktív üzleti angyal, Taavet Hinrikus vezette a Lightyear első finanszírozási körét 2021 júniusában, amely 1,5 millió dolláros finanszírozással zárult.[11]

2021. szeptemberében a Lightyear piacra dobta termékét az Egyesült Királyságban, valamint a Mosaic Ventures által vezetett második finanszírozási körben 8,5 millió dollárt gyűjtött össze.[12] A következő év júliusában a Lightyear egyszerre terjesztette ki szolgáltatásait az eurózóna összes országára, illetve bejelentette, hogy 25 millió dollárt vont be a Lightspeed Venture Partners által vezetett finanszírozási körben, amelyben a Virgin Group alapítója, Sir Richard Branson és az észt angyalbefektetők, Taavet Hinrikus és Sten Tamkivi is részt vettek.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sawers, Paul: Richard Branson backs Lightyear as it launches into Europe (amerikai angol nyelven). TechCrunch, 2022. július 14. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  2. News, Accounting Insight: Lightyear partners with BlackRock to bring high yield money market funds to retail investors in the UK (brit angol nyelven). Accounting Insight News, 2023. augusztus 24. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  3. Péter, Nagy: Ilyen még nem volt, új lehetőség előtt a magyar befektetők – közösködik a Lightyear és a BlackRock (magyar nyelven). Világgazdaság, 2023. október 25. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  4. Sawers, Paul: European stock-trading app Lightyear arrives on the web (amerikai angol nyelven). TechCrunch, 2023. április 25. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  5. Befektetés, alacsony díjakkal – Magyarországon is elindul a Lightyear - ITBUSINESS (magyar nyelven). itbusiness.hu, 2023. április 4. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  6. agency, fps web: Új befektetési platform indul Magyarországon, ami alacsony díjakkal kínál hozzáférést a globális piacokhoz - Startup - DigitalHungary – Ahol a két világ találkozik. Az élet virtuális oldala! (magyar nyelven). www.digitalhungary.hu. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  7. Meglepő húzás: ingyenes TBSZ az egyik globális fintechtől – tényleg az? (magyar nyelven). Forbes.hu, 2024. január 11. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  8. Neobroker Lightyear rolls out service in Ireland (brit angol nyelven), 2022. július 14. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  9. Lightyear Financial Ltd. register.fca.org.uk. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  10. A nem lekötött forintjainkra is jókora kamatot fizetnek – Revolut-kihívó a magyar piacon (magyar nyelven). Forbes.hu, 2023. április 4. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  11. Taavet Hinrikus backs new investing platform, pitched as the 'TransferWise of trading' (angol nyelven). Sifted. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  12. Why We Invested in Lightyear (angol nyelven). www.mosaicventures.com. (Hozzáférés: 2024. február 9.)
  13. andero: Richard Branson invests in Estonian-founded stock trading app Lightyear (amerikai angol nyelven). Invest in Estonia, 2022. július 14. (Hozzáférés: 2024. február 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lightyear című észt Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]