Lévai Őrálló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lévai Őrálló
Adatok
Típusregionális lap

Ország Osztrák–Magyar Monarchia

A Lévai Őrálló szerkesztése és kiadása Birtha József lévai református lelkész nevéhez fűződik. Ez a lap elsősorban nem gyülekezeti lapként indult. Feladatul tűzte ki az akkori lévai társadalom és környéke kulturális, gazdasági, egyházi és szellemi életének a nyomon követését, és gazdagítását. 12 évfolyamon keresztül, heti rendszerességgel, 8 oldalas terjedelemben számolt be a régió eseményeiről, tudósított közösségek és személyek sorsáról, és próbált választ adni a kor égető kérdéseire. A lévai Barsi Múzeum őrzi 8 évfolyamának (1907/08 – 1915) a munkáját. A lap első száma 1907. december 19-én jelent meg és megszakítások nélkül valószínűleg 1919 nyaráig minden csütörtökön kiadták.

Az első évfolyam 1908 végéig a lévai Schulcz Ignác nyomdájában készült el. 1909-ben az aranyosmaróti Mercur (tulajdonos: Kalmár Bertalan) nyomda készíti a lapot, majd 1910-től sikerült a Kálvin udvarban a Mercurnak egy fióknyomdát létrehoznia, amelyben Fischer R. lévai lapkiadó segítségével 1911 derekáig itt nyomtatják a lapot. Azt követően pedig a lelkész által létrehozott Hermes nyomda gondozásában jelenik meg a kiadvány, amely a kétszintes parókia épület földszintjén (Kapuköz utca 1-ben, a Galamb utca és a Kapuköz utca sarkán volt a régi lelkészlak 1933-ig) volt elhelyezve.

A lap szerkesztői a következő személyek voltak:

A 2010-es esztendőben indította (újra) útjára a Lévai Őrállót, a Lévai Református Egyházközség. Eddig megjelent számait a www.refleva.com oldalon olvashatják.

Források[szerkesztés]

  • Barsi Múzeum Levéltára, Lévai Őrálló 1907-1915 Léva
  • refleva.com