Kuckó Művésztanya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kuckó Művésztanya debreceni székhelyű művészeti egyesület, 1996 májusában alakult. Vezetője Szentgyörgyi Rozi előadóművész.[1][2] A Kuckónak mintegy ötven aktív tagja van.

Legfőbb célja az, hogy a kis településekre is elvigye a vers, a zene, a magyar színjátszás hagyományaira épülő előadásokat. Rendszeresen járják a Cserehát falvait, középkori komádiákkal és népi történetekkel.[1]

A társulatba jelentkeztek régi színjátszók, és olyan felnőtt, dolgozó emberek, akik még soha nem szerepeltek közönség előtt, olyan diákok, egyetemisták, akik nem akarnak hivatalos, intézményesített csoportokban szerepelni.

A Kuckó Művésztanyán rendszeresen vannak irodalmi estek, zenei és szórakoztató összejövetelek.

Az egyesület hat nagyjátékfilmet is készített, melyek közül legismertebbek az Amo család és az Amo mama öröksége.[1][3]

Források[szerkesztés]

  1. a b c Szabadok és őszinték: húszéves a debreceni Kuckó Művésztanya – videóval. Dehir, 2016. augusztus 13. (Hozzáférés: 2017. február 6.)
  2. Már gyerekkorában csapatot szervezett. Hajdú-Bihari Napló, 2016. december 28. [2017. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 6.)
  3. Szajhák és igricek. szon.hu, 2006. január 17. [2017. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 6.)

További információk[szerkesztés]