Kubinyi Enikő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kubinyi Enikő
Életrajzi adatok
Született1976augusztus 1. (47 éves)
Cegléd
Ismeretes mint
Nemzetiségmagyar
HázastársMolnár Attila Dávid
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Pályafutása
Szakterületbiológia, etológia
Kutatási területállati viselkedés, állati kogníció
Tudományos fokozatPhD, DSc
Munkahelyek
Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszéktudományos főmunkatárs
Szakmai kitüntetések
Junior Prima díj (2009), European Research Council (ERC) Starting Grant (2015), L'ORÉAL-UNESCO (2018)

Kubinyi Enikő (Cegléd, 1976. augusztus 1. –) Junior Prima díjas és L'ORÉAL-UNESCO díjas magyar biológus, etológus, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa, az MTA doktora. Kutatási területe a kutya viselkedése, viselkedésgenetikája, kogníciója. A Young Academy of Europe tagja 2017-től. A Fiatal Kutatók Akadémiája alapító tagja. European Research Council (ERC), MTA Lendület és Nemzeti Agykutatási Program (NAP) kutatócsoport vezetője.

Életpályája[szerkesztés]

1994-ben, az alapítás évében csatlakozott a Családi Kutya Programhoz. A Csányi Vilmos, Miklósi Ádám és Topál József által elindított kutatás a világon elsőként foglalkozott a kutya-ember kapcsolat viselkedési és gondolkodási vonatkozásaival. Emellett kutatott a párizsi SONY Computer Science Laboratoryban, a Sussex University-n és az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportban, valamint az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportban is.

Kubinyi Enikő 2004-ben szerzett PhD fokozatot az ELTE Etológia Doktori Iskolában. Kutatási területe a szociális tanulás, etorobotika, farkasok és kutyák szociális viselkedésének összehasonlítása, személyiségkutatás és viselkedésgenetika. 2021-től az MTA doktora. Munkájának legjelentősebb elismerése a Junior Prima díj 2009-ben, a L'ORÉAL-UNESCO díj 2018-ban és az Amerikai Pszichológusok Társaságának díja a 2003-ban. Az ELTE-n oktatott tárgyai: viselkedésgenetika; az állatok személyisége; kutyafélék evolúciója és etológiája, humánetológia. Nevéhez fűződik a Szenior Családi Kutya Program Archiválva 2023. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, a Kutya Agy és Szövetbank Archiválva 2023. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport Archiválva 2023. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben és az MTA-ELTE NAP Szaglás Kutatócsoport Archiválva 2023. április 5-i dátummal a Wayback Machine-ben megalapítása. A viselkedéskutatási eredményeket bemutató EBológia és az ÉT-Etológia blogok szerzője. A Családi Kutya Program, a Family Dog Project és a FDP youtube channel oldalak szerkesztője, a Kutyaviselkedés-terápia szimpózium és a Kutyaetológia konferenciasorozat főszervezője. A Farkaslesen című film szerkesztője, szereplője. 2004-ben születtek ikerlányai, 2011-ben fia, férje Molnár Attila Dávid természetfilmes.

Tudományos azonosítói, publikációk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]