Kontakto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kontakto
Adatok

OrszágHollandia
Alapítva1963
Ár2 EUR – 4,17 EUR - országonként változik
KiadóEszperantó Ifjúsági Világszervezet
FőszerkesztőRogener Pavinski
SzerkesztőRogener Pavinski
Nyelveszperantó
SzékhelyRotterdam

OCLC317186735
ISSN0023-3692
A Kontakto weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kontakto témájú médiaállományokat.

A Kontakto kéthavonta megjelenő, főleg ifjúsági magazin országokról, népekről, kultúrákról, társadalomról és politikáról. Az Eszperantó Ifjúsági Világszervezet magazinja, körülbelül 90 országban olvasható. 1963-ban alakult, első szerkesztője Humphrey R. Tonkin volt, 2010 óta Rogener Pavinski.[1]

Története[szerkesztés]

A Kontakto első száma 1963-ban jelent meg, de egy "ingyenes fórum" és egy "autentikus folyóirat létrehozása érdekes témákban a fiatal eszperantisták számára" ötlete már 1962-ben megszületett. A szociológia és a humor jellemezte Humphrey R. Tonkin, az első felelős-szerkesztő munkáját. 1966-ban a német Stefan Maul vette át a szerkesztést (aki 14 év után, 1980-ban létrehozta a Monato magazint).

1968-ban a lengyel Roman Dobrzyński vette át a szerkesztőséget. Roman előnyben részesítette a kulturális témákat: irodalom, fényképészet, történelem, művészet.

Együttműködők[szerkesztés]

A Kontakto szerzői és közreműködői a világ minden tájáról érkeznek, a szerkesztőség mindig szívesen fogadja a hozzájuk érkező, lehetőleg eredeti cikkek beérkezését. A szerzők a magazin ingyenes példányát kapják ajándékba.

Vakoknak és gyengénlátóknak[szerkesztés]

Vakok és gyengénlátók ingyen kaphatnak előolvasott kiadást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. edukado.net: Verki facile kun baza vortostoko - nova programo ĉe KONTAKTO. edukado.net (eszperantóul) (2013) (Hozzáférés: 2021/06/26/) „La revuo Kontakto konscie uzas facil-lingvan Esperanton, kiu signifas uzon NUR de la 1000 plej oftaj vortoj, aparte listigitaj. Tiu principo estas tre utila, ankaŭ se oni verkas tekston por vasta publiko aŭ se oni verkas por komencantoj, sed en la praktiko pro la necesa unuopa kontrolado ĝia realigo estis nesimpla - ĝis nun...”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kontakto (revuo) című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás[szerkesztés]

  • "Kelkaj demandoj al Rogener Pavinski", Esperanto, n-ro 1356 (4) aprilo 2021, pp. 75-76.

További információk[szerkesztés]