KkStB 15 sorozatú szerkocsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
KkStB 15 sorozatú szerkocsi
Dalmatiner Staatsbahn
kkStB Tenderreihe 15
Általános adatok
GyártóBécsújhely
Gyártásban1877
Darabszám6 db
Műszaki adatok
Tengelyelrendezés3
Nyomtávolság1 435 mm
Teljes tengelytávolság2 900 mm
Üres tömeg14,2 t
Szolgálati tömeg32,2 t
Gőzvontatás
Vízkészlet11,3 m³
Tüzelőanyag-készlet8,0 m³ szén
Kocsi / Motorkocsi
Kerékátmérő1 065 mm
SablonWikidataSegítség

A kkStB 15 sorozatú szerkocsi egy háromtengelyes szerkocsisorozat volt az osztrák cs. kir. Államvasutaknál (k.k. Staatsbahn, kkStB), melyek eredetileg a Dalmatiner Staatsbahn-tól származtak.

A Dalmatiner Staatsbahn 1877-ben vásárolta őket a Bécsújhelyi Mozdonygyártól az 1-6 pályaszámú (később kkStB 37 sorozat) mozdonyaihoz.

A vasút Dalmatiner Staatsbahn államosítása után a kkStB a 15 szerkocsi sorozatba sorolta őket. A szerkocsik később is mindig az eredeti mozdonyokkal voltak kapcsolva.

Irodalom[szerkesztés]

  • Verzeichnis der Lokomotiven, Tender, Wasserwagen und Triebwagen der k. k. österreichischen Staatsbahnen und der vom Staate betriebenen Privatbahnen nach dem Stande vom 30. Juni 1917, 14. Auflage, Verlag der k. k. österreichischen Staatsbahnen, Wien, 1918

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a kkStB Tenderreihe 15 című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.