Katona Mari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katona Mari
Életrajzi adatok
Született1939. április 4. (85 éves)
New Milford
Foglalkozásamodell, manöken,
A Wikimédia Commons tartalmaz Katona Mari témájú médiaállományokat.

Katona Mari (New Milford, Connecticut,[1] 1939. április 4.) modell, manöken.

Élete[szerkesztés]

Az 1970-es és az 1980-as évek egyik nagy kedveltje volt, modell, sztármanöken.

Manöken volt a Kézműipari Vállalatnál, de részt vett nagyobb divatbemutatókon külföldön és belföldön is egyaránt. Nyugati munkájuk csak azoknak volt, akiknek volt útlevelük, akiknek nem voltak kapcsolataik, a többieknek maradt a keleti blokk meg a hazai rendezvények. Abban az időben igen keveseknek adatott meg a külföldre való utazás, a divatszakma akkori sztárjai azonban hamar kijuthattak a divatvilág fellegváraiba, Milánóba és Párizsba. Minden korszakban voltak kedvencek, akik hosszabb-rövidebb időre kiküldetésbe mehettek, mint például Bodó Sztenya, vagy Katona Mari. Katona Mari külföldi sikereiben nagy része volt a divatvilág akkori nagyasszonyának, Rotschild Kláranak.

Modellként a divatszakma legrangosabb eseményein vett részt. Így például a Magyar Divat Intézet, az Országos Kisiparosok Szövetsége (OKISZ Labor), a Budapest Szalon és a Rotschild Klára Clara Szalon nagy bemutatóin.

Már az 1960-as években az Ez a Divat címlapján volt, az elsők között, és egyéb újságokban volt látható. Többen fotózták, például Komlós Lili, Balassa Ferenc is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]