Kar (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kar ókori egyiptomi udvari orvos volt a VI. dinasztia idején.[1]

Sírja[szerkesztés]

Kar sírját Adil Husszein fedezte fel 2001-ben Szakkarában, Szehemhet piramisától északra.[1] Körülbelül ötvenévesen halt meg,[2] mumifikált maradványait 2006 decemberében fedezték fel sírjában.[3] Más szakkarai sírokhoz hasonlóan ezt is többször újrahasznosították.[4] A mészkő szarkofágban talált múmia mellett különböző, fémből (bronzból[4] vagy rézből[2][5]) készült modelleszközöket találtak. A sír felfedezését követő sajtóhírek és számos publikáció ezeket műtéti eszközökként írja le,[6] a világ legrégebbi sebészi eszközeiként,[2] a valóságban azonban az Óbirodalom idején a hivatalnokok sírjaiba gyakran kerültek különféle szerszámok modelljei, és ezek is ilyen eszközök, nem műtéthez használtak.[7]

A sírból emellett huszonkét, különböző méretű bronzszobor is előkerült, melyek különféle isteneket ábrázoltak, köztük Ptahot, a Hórusz-gyermeket (Harpokratész), valamint Íziszt, illetve Imhotepet.[8][4] A múmia és a sírban talált más leletek ma a szakkarai Imhotep Múzeumban találhatóak.[5][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Supreme Council of Antiquities: Excavations. [2016. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 12.)
  2. a b c Hidden Treasures Of The Egyptian Museum:On Hundred Masterpieces From The ... - Zahi Hawass, Kenneth Garrett, Farouk Hosny - كتب Google. Hozzáférés ideje: 2016. február 3. 
  3. Egypt finds 4,000-year-old doctor’s mummy”, msnbc.com (Hozzáférés: 2011. március 24.) 
  4. a b c Archived copy. [2014. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 1.)
  5. a b Jean Philippe Lauer - Egypt Tourism Board. (Hozzáférés: 2016. február 3.)
  6. Jackson, Russell: Mummy of ancient doctor comes to light - Scotsman.com News. News.scotsman.com. (Hozzáférés: 2011. március 24.)
  7. Khalil Messija, Hishmet Messiha: A New Concept about the Implements Found in the Excavations at Giza, In: ASAE 58, 1964, pp. 209–226.
  8. Physician, Statue of Imhotep, Tomb of Qar, Egypt. allposters.com. (Hozzáférés: 2016. február 3.)
  9. Surgical Instruments from the tomb of Qar - a photo on Flickriver. (Hozzáférés: 2016. február 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Qar (doctor) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.