Kőhányási berkenye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőhányási berkenye
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Magyarországon védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Maloideae
Nemzetség: Berkenye (Sorbus)
Alnemzetség: S. subg. Sorbus
Faj: S. acutiserratus
Cs. Németh 2009
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kőhányási berkenye témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kőhányási berkenye témájú kategóriát.

A kőhányási berkenye (Sorbus acutiserratus) a rózsafélék családjába, ezen belül a berkenyék (Sorbus) növénynemzetségébe tartozó növényfaj. Különálló taxonként Németh Csaba írta le 2009-ben, a lisztes berkenye (Sorbus aria) rokonsági körébe tartozó, de attól és több más közel rokon kisfajtól is számos jellegzetességében eltérő fajként.

Megjelenése[szerkesztés]

Leírója szerint akár 10 méter magasra is megnőhet, egyszerű levelei karéjosak, a karéjok hegyesek, kissé kihegyezettek, szembetűnően élesen, durván fogazottak. A tompán ék- vagy kissé lekerekített vállú levelek fonáka szürkészölden molyhos, illetve a levélnyél is gyéren molyhos, 16–22 mm hosszú. Virágzatában 30–40, molyhos csészéjű, fehér pártájú virág is lehet; az érett termés vörös színű, alma alakú, kissé lapított, a hosszánál mindig kicsit szélesebb, fehéres paraszemölcsökkel sűrűn pettyezett. Hasonlít a budai berkenyéhez, de ez utóbbi levele jellemzően kerek-tojásdad és termése sem lapított.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj első leírt előfordulási területe a Vértes hegységben, a Csákvárt Oroszlánnyal összekötő országút közelében elterülő erdőrész, ahol elsősorban mészkedvelő tölgyesben, illetve annak dolomit sziklagyeppel érintkező szegélyzónájában élnek példányai, számos más berkenye-kisfajjal elegyes társulásban.

Védettsége[szerkesztés]

Magyarországon a lisztes berkenye rokonsági körébe tartozó összes kisfajjal együtt védett faj, természetvédelmi értéke jelenleg (2013-as állapot szerint) 10.000 forint.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]