Követelésbehajtás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A követelésbehajtás lejárt teljesítési határidejű tartozások behajtását, illetve a behajtás megkísérlését jelenti.

A követelés[szerkesztés]

A lejárt tartozás majdnem mindig hitelezésből keletkezik, ami lehet

  • pénz
  • szolgáltatás
  • áru

hitelezése. Lejárt tartozásnak tekintjük a követelést, ha a számla kifizetésének határideje elmúlt, és az adós valamilyen oknál fogva nem fizette ki azt a hitelezőnek.

Követeléstípusok[szerkesztés]

A követelések alapvetően két csoportra oszthatók:

A két esetben teljesen különbözőek a követelésbehajtás eszközei.

A követelésbehajtás eszközei[szerkesztés]


Behajtás[szerkesztés]

Ha a cég által kibocsátott számlák és a késedelmesen fizető ügyfelek száma elég nagy, a hitelező cég létrehozhat házon belül követeléskezelő ügyosztályt. Gyakran azonban hatékonyabb külső követelésbehajtó cégek szolgáltatásait igénybe venni.

A követelésbehajtó cégek[szerkesztés]

A legtöbb követelésbehajtó cég csak az adós által elismert, és a hitelező által igazolt tartozások behajtását vállalja. A piac tisztességes működésének garantálására Magyarországon a követelésbehajtó cégek szakmai szervezetet hoztak létre: a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információ Szolgáltatók Szövetségét (MAKISZ, www.makisz.hu). Ez a szervezet kamaraként működik, és a piaci szereplők legtöbbjét tömöríti. A követelésbehajtó cégek vállalkoznak a tartozások beszedésére alapdíj és sikerdíj kikötése mellett. Az alapdíj egyszeri, a hitelező által kifizetett összeg, a sikerdíj pedig a behajtott tartozás valahány százaléka. Előfordul tisztán alapdíjas, tisztán sikerdíjas, és kombinált típusú követelésbehajtás is.

A követelésbehajtó cégek a legtöbbször nem vásárolják meg a tartozásokat, csak kezelésre veszik át. (A tartozások megvásárlását a faktoráló cégek végzik.) A szerződésben meghatározott kezelési idő lejártával az ügyeket visszaadják a hitelezőnek. Fontos, hogy ezalatt a hitelező általában nem avatkozhat be az ügymenetbe, és bármilyen okból folyik is be a tartozás, a sikerdíjat ki kell fizetnie.

A követelésbehajtó cégeknek a hitelező akkor jogosult átadni az adós magánszemélyek személyes adatait, ha ezt a szerződésben kikötötték. Cégek adatait a hitelező minden további nélkül átadhatja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]