Kövessi Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kövessi Ferenc
Született1875. március 18.
Érolaszi
Elhunyt1945. január 13. (69 évesen)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SírhelyeFarkasréti temető (33/6-1-14/15)[2][3]
SablonWikidataSegítség

Kövessi Ferenc (Érolaszi, 1875. március 18.Budapest, 1945. január 13.) növényfiziológus, biológus, egyetemi tanár.

Életrajza[szerkesztés]

Kövessi Ferenc a Bihar vármegyei Érolasziban született 1875. március 18-án. A debreceni gazdasági tanintézetben kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folytatta tanulmányait, ahol aztán 1901-ben megszerezte a doktorátust. Már a Sorbonne-on is, de ezt követően a budapesti egyetemen is hallgatott fizikát, kémiát és matematikát.

Külföldi tanulmányútjáról hazatérve szőlészeti felügyelő, majd 1904-től a selmecbányai erdészeti akadémia növénytani tanszékének tanára lett. Jelentős érdemei közé tartozik, hogy a tanszék mellé kutatóintézetet hozott létre, amit a trianoni döntést követően Sopronba is áttelepített. 1934-ben, a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem akkor megalapított Mezőgazdasági Karán lett a növényélettan és növénykórtan nyugalmazott rendes tanára.

Munkássága[szerkesztés]

Pályáján eleinte főleg szőlészeti kérdésekkel foglalkozott, később érdeklődése az elméleti biológiai kutatások, a növényfiziológia és a mikrobiológia felé fordult. A biofizika alaptörvényeinek meghatározására törekedett, ehhez pedig kutatta az életjelenségek lefolyásának matematikai összefüggéseit: zöld növények és egysejtűek életjelenségeinek (táplálkozás, növekedés, szaporodás) leírására matematikai formulákat állapított meg, melyeket először elméletileg levezetett, majd alkalmazhatóságukat kísérletileg igazolta.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Az élőlények fejlődése szabályosságának magyarázata (Mathematikai és Természettudományi Értesítő 1928)
  • Erläuterungen der Gesetzmässigkeiten im Ablaufe der Lebenserscheinungen lebender Wesen (I–IV Mitteilung, Mathem. u. Naturw. Berichte aus Ungarn, 1929–1935)
  • Az aperiodusosan csillapított harmonikus rezgőmozgás szerepe az életjelenségeknél (Erdészeti Kísérletek, 1929)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Husz Béla: Kövessi Ferenc emlékezete (Agrártudományi Szemle, 1947)
  • Rapaics Rajmund: A magyar biológia története (Bp., 1953).
  • Bartha Dénes: Egy elfeledett tudós - Kövessi Ferenc (Erdészeti Lapok, 2014)
  • Bartha Dénes: Erdésznagyjaink arcképcsarnoka 21. Kövessi Ferenc (1875-1945) élete és munkássága. (Nyugat-magyarországi Egyetem, Sopron, 2008)